Întâlnirea mitropolitană a tinerilor ortodocşi – „Procesiunea bucuriei”

0
111

A doua parte a zilei de vineri, 5 iulie 2019, când, în Baia Mare, are loc Întâlnirea mitropolitană a tinerlor ortodocşi, organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, a continuat cu o după amiază a bucuriei.
Procesiunea bucuriei
După un moment folcloric, intitulat „Cântec şi joc din satul meu”, realizat împreună cu Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, timp de două ore, în Parcul „Regina Maria”, tinerii ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului au pornit într-o procesiune a tinereţii, intitulată „Procesiunea bucuriei”, care a durat mai mult de o oră, străbătând străile municipiului Baia Mare, cu punct final în faţa esplanadei Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.
În coloană cu tinerii au pornit în procesiune Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului Teologic Educaţional, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului – organizatorii principali ai întâlnirii, membri ai Permanenţei Eparhiale, care au dat toţi o mână de ajutor la organizare, preoţii coordonatori ai asociaţiilor tinerilor ortodocşi din protopopiatele Mitropoliei.
Cei 1.200 de tineri încolonaţi, cu ripide şi drapelele eparhiilor şi ale asociaţiilor tinerilor din protopopiate, s-au deplasat pe jos, interpretând cântece religioase şi scandând „Iubesc satul românesc”, care este şi sloganul întâlnirii, într-o bucurie deosebită, în care cântecul a fost cel dominant.

Festivitatea de încheiere a întâlnirii
Pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” a avut loc festivitatea de încheiere a ediţiei mitropolitane din acest an, care a început cu Vecernia, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, în prezenţa celor doi Ierarhi.
Aici, la întâlnire, a sosit în procesiune, alături de Ierarhi, Gabriel Valer Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, unul din susţinătorii întâlnirii tinerilor.

Cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei
În cadrul festivităţii de deschidere s-a adresat tinerilor Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu cuvântul intitulat „Prietenie, camaraderie, dragoste”.
„Această întâlnire de la Baia Mare ne oferă posibilitatea de a-L mărturisi pe Domnul Hristos, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei. Cuvântul meu îl intitulez „Prietenie, camaraderie, dragoste”, pentru că aşa intuiesc, aşa e normal, ca prietenia dintre tinerii Mitropoliei noastre să se întărească. Apoi, camaraderia, care este tot mai rară, s-a stabilit în sufletele oamenilor tineri pe care dumneavoastră îi influenţaţi. Trebuie să fiţi contaminaţi pentru ceva şi apoi vorbim şi de dragoste, pentru că e o virtute, cea mai mare şi în lumea în care trăim noi este atâta ură. E nevoie de dragoste. Sigur că şi dragostea este înţeleasă greşit, de multe ori, în vremurile în care trăim. În general, e vorba de dragostea creştină, dar apoi şi de dragostea curată dintre un băiat şi o fată, pe care a lăsat-o Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel ne învaţă pe noi că dragostea nu e o simplă declaraţie, ci dragostea se concretizează prin fapte. Noi aşa nădăjduim că veţi fi buni misionari ai Domnului Hristos într-o lume ce se secularizează, se îndepărtează de cele sfinte, dar să ştiţi că şi dacă sunt mulţi oameni care nu mai au preocupări religioase, dacă noi vorbim cu Domnul Hristos ieşim biruitori. Până la urmă, noi vom fi biruitori. Noi, adunându-ne sub Crucea Domnului Hristos. De data aceasta, în faţa falnicei Catedrale din Baia Mare, care rămâne ctitorie pentru veşnicie.”

Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin
„Ne-a reîntâlnit pentru a doua oară în incinta Catedralei Episcopale în adunarea noastră mitropolitană, de unde a început flacăra reuniunilor tineretului creştin ortodox din România, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost şi prima reuniune naţională, cu participare internaţională, tot aici, la Baia Mare, în 2014, organizată atunci cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel şi a Sfântului Sinod. A fost un început care a continuat şi care continuă, ajungând la cea de a şasea ediţie. Socotind că la fiecare ediţie au fost între 3.000 şi 6.000 de tineri, iată, suntem la cea de a şasea ediţie şi constatăm că au fost mai mult de 25-35.000 de tineri la aceste şase reuniuni de tineri frumoşi şi credincioşi. De data aceasta, ne-am reîntâlnit aici în Baia Mare, un oraş minunat, curat, frumos, ospitalier, într-un judeţ care are ca valoare supremă credinţa şi care promovează tradiţiile şi cultura noastră creştină şi tot ce ţine de sufletul românesc: graiul, portul, obiceiurile, în frunte cu jocul, doina, horile, tot ce înfrumuseţează sufletul nostru românesc. De aceea, Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să organizăm reuniunea aceasta şi vă mulţumim dumneavoastră, tinerilor, că aţi sacrificat o zi din acest sfârşit de săptămână, ca să puteţi să veniţi la Baia Mare, să vă reîntâlniţi cu cei pe care i-aţi cunoscut cândva sau să vă întâlniţi pentru prima dată, conduşi de părinţii coordonatori de la protopopiate şi de sectoarele care lucrează cu tineretul în cadrul celor trei eparhii.”
În calitate de gazdă, Preasfinţitul Părinte Iustin a accentuat faptul că, găsindu-ne în Maramureş, unde cerul şi pământul şi spaţiul binecuvântat, oamenii, familiile, satele, comunităţile, instituţiile, toate sunt pătrunse de sentimentul şi de virtutea credinţei. Apoi a reiterat cuvintele Mântuitorului spuse la intrarea în Ierusalim: „Dacă acesţia vor tăcea, pietrele vor vorbi!” Şi profeţia Mântuitorului s-a împlinit. Pietrele din Ţara Sfântă, chiar dacă nu s-a încreştinat tot poporul de acolo, vorbesc. Noi trăim o mare bucurie: nu trebuie să vorbească pietrele la noi. Vorbesc bisericile şi monumentele, toate vorbesc. Dar vorbeşte familia creştină, vorbesşte biserica plină, vorbesc şcolile noastre în care se învaţă religie, în care se învaţă despre Dumnezeu. Vorbesc preoţii cu comunităţile lor, vorbesc preoţii cu tinerii lor pe care îi conduc pe această cale a adevărului, pe calea lui Hristos, pe care îi aduc la Hristos. Este o mare buzcurie şi o mare speranţă că vom salva valorile creştinismului şi vom supravieţui acestui val ofensiv şi agresiv de ateizare şi înstrăinare. N-avem altă cale decât credinţa şi voi sunteţi garanţia şi speranţa noastră. De aceea, cu multă bucurie, cu multă împlinire, cu multă binecuvântare vă primim, vă iubim, vă preţuim şi ne bucurăm că ne-a inspirat Dumnezeu pe noi, Iararhii Bisericii Ortodoxe Române, să vă adunăm împreună în fiecare an, câteva mii, ca să arătăm că iubim România şi Ortodoxia, dar dacă o iubim o şi mărturisim, o apărăm şi o promovăm.”
Distincţii
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Jubiliară „Justinian Arhiepiscopul” emise cu ocazia Anului Omagial al satului românesc.
Acelaşi Ordin „Justinian Arhiepiscopul” a fost înmânat şi preşedintelui Gabriel Valer Zetea al Consiliului Judeţean Maramureş, un mare iubitor al satului românesc.
Părintele Mitropolit Andrei – Cetăţean de onoare al judeţului Maramureş
Născut în localitatea Oarţa de Sus, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei este unul dintre cei mai reprezentativi cetăţeni ai judeţului Maramureş.
De aceea, consilierii judeţeani au votat în unanimitate ca Înaltpresfinţitul Părinte Mitropolit Andrei să primească titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş”, fapt îndeplinit de către Gabriel Valer Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, care i-a înmânat placheta care atestă acest titlu conferit.
Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.