Elevii au probleme cu obezitatea şi ochii

0
99

Mii de elevi maramureşeni sunt supraponderali, au afecţiuni ale coloanei vertebrale şi tulburări de vedere. Situaţia reiese dintr-un raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Maramureş (DSP). Afecţiunile se accentuează pe măsură ce creşte vârsta copilului. În anul şcolar trecut, au fost examinaţi 10.896 de copii din care 5.511 fete şi 5.385 de băieţi din învăţământul preşcolar, din clasele I, IV, VIII şi XII, de la şcoala profesională şi studenţi din anul 2 de studiu.
“Au fost depistaţi 2.330 de subiecţi cu dezvoltare fizică dizarmonică, dintre care 1.203 fete şi 1.127 băieţi, ceea ce reprezintă un procent de 21,38% şi cu afecţiuni cronice un număr de 3.761 de copii şi tineri, reprezentând 34,52%, respectiv 1.891 de fete şi 1.870 de băieţi”, a declarat directorul DSP Maramureş, dr. Rareş Pop. Dezvoltarea dizarmonică se referă la starea de obezitate, la modificări de statură și poziționare a coloanei vertebrale, cât şi la diminuarea acuității vizuale.
Un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică reflectă faptul că, în rândul copiilor care trăiesc la orașe, procentul celor cu o dezvoltare dizarmonică este mai mare în comparaţie cu cel al copiilor din mediul rural. Raportul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică arată că “în rândul copiilor cu dezvoltare dizarmonică, predomină cei cu o greutate peste cea normală, fenomen care se accentuează pe măsură ce copiii înaintează în vârstă, atingând cele mai mari valori în clasa a XII-a”.
Studiul atrage atenția că afecțiunile și defi­ciențele la nivelul dezvoltării fizice ale elevilor pot avea implicaţii majore asupra rezultatelor obţinute de către aceștia. Cel mai mare impact asupra sănătății, se precizează în raport, o are alimentația necorespunzătoare. O altă problemă ține de deficienţele mobilierului şcolar. Raportul mai atrage atenția că “trebuie respectată o curbă de efort a elevilor la întocmirea programelor şcolare şi la programarea tezelor şi testelor, precum și un iluminat artificial corespunzător în sălile de clasă, ateliere şi laboratoare”.
(c.t.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.