Două poduri au fost finalizate în Valea Chioarului

1
138

Administraţia locală din Valea Chioarului este una dintre cele mai harnice administraţii din Maramureş, iar proiectele derulate vin în sprijinul localnicilor. Edilul comunei Valea Chioarului, Ioan Burde, a declarat că ultima lucrare recepţionată priveşte cele două poduri construite în localitatea Valea Chioarului, pentru râul Bârsău, a căror finanţare obţinută de la Guvernul României, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, a fost în sumă de peste un milion de lei.
”Sunt două poduri extrem de importante, deoarece oferă acces localnicilor de pe două străzi care locuiesc pe partea dreaptă a râului. Podurile care erau înainte aveau doar 2,2 metri lăţime, fiind sprijinite la mijloc de un picior care se înfunda când erau cantităţi mari de apă. Mai mult, maşinile mai mari de două tone aveau acces în zonă doar prin vale. Noile poduri au o lungime de 13 metri şi o lăţime de şase metri, iar în contractul de execuţie am cuprins şi regularizarea văii pe o distanţă de câte 20 de metri în aval şi în amonte”, a precizat primarul Ioan Burde.
Edilul din Valea Chioarului a arătat că în comună se află în derulare mai multe proiecte, unele finanţate din fonduri guvernamentale, altele din bani europeni. Astfel, până la finalul lunii septembrie 2019 va fi finalizată reabilitarea drumului comunal DC 63, în lungime de cinci kilometri, unde există o finanţare de aproximativ 1,2 milioane de euro pe FEADR. La Şcoala Gimnazială ”Mihai Viteazul” urmează recepţia finală a structurii din Fericea, reabilitarea fiind realizată pe PNDL 1, unde finanţarea a fost de peste 750.000 de lei.
Un proiect de peste 600.000 de euro finanţat pe FEADR vizează reabilitarea a două cămine culturale din satele Mesteacăn şi Valea Chioarului, în timp ce pe PNDL2 a fost câştigat un proiect de construire a unui sediu nou de primărie, cu o valoare estimată la 1,5 milioane de lei. 50.000 de euro vor fi obţinuţi prin FEADR, pentru realizarea unui teren artificial de sport în satul Fericea, în timp ce pe PNDL se derulează un contract de aproximativ 13 milioane de lei pentru aducţiunea de apă – canal în satele Curtuiuşu Mare şi Vărai. Studiul a fost deja finalizat şi licitaţia realizată şi urmează ca, în câteva zile, să fie dat ordinul de începere a lucrărilor. La Fericea proiectul privind aducţiunea de apă – canalizare este în procedură de achiziţie. Acesta a fost depus tot pe PNDL 2, suma finanţată fiind de peste 6 milioane de lei, în timp ce la Valea Chioarului, proiectul apă – canal se află în stadiul de realizare a studiului de fezabilitate, urmând ca finanţarea să fie solicitată pe Fondul de Investiţii.

Gabriel Zetea: ”Investiţiile finalizate arată maramu­re­şenilor că ne ţinem
de cuvânt”

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a efectuat o vizită de lucru în Valea Chioarului, pentru a discuta cu reprezentanţii administraţiei locale şi pentru a vedea lucrările executate la cele două poduri din localitate.
”Am ţinut să ajung luni, 22 iulie 2019, la Valea Chioarului, cu o zi înainte de recepţia finală, pe şantierul finalizat al celor două poduri peste râul Bârsău. M-am bucurat să văd o nouă investiţie finalizată în Maramureş, pentru că doar aşa putem arăta cu adevărat maramureşenilor că ne ţinem de cuvânt. Vorbim despre o investiţie de un milion de lei finanţată prin PNDL 2 şi derulată de către Guvernul României. Contractul de finanţare a fost semnat în anul 2017, licitaţia publică s-a derulat în 2018, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la finalul anului trecut. Luna iulie 2019 înseamnă deja finalizarea proiectului şi pot să mă declar mulţumit de viteza cu care administraţia locală, în frunte cu primarul Ioan Burde, a abordat acest proiect important pentru comunitatea locală şi pentru oamenii care trăiau izolaţi pe malul Bârsăului. Valea Chioarului rămâne una dintre cele mai active administraţii locale din Maramureş. Încă din anul 2014 administraţia locală a derulat proiecte multiple finanţate din fonduri europene sau naţionale, canalizări, aducţiuni de apă, reabilitări de drumuri, reabilitări de şcoli şi gradiniţe, iar acum construcţii de poduri şi doresc să îi felicit încă o dată pentru rapiditate şi corectitudine”, a precizat şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea.
(a.b.m.)

Încep lucrările de reabilitare Bârsana-Săcel

Azi, 24 iulie 2019, la ora 14, se va semna contractul de lucrări Lot 1, Reabilitare DJ 186, sector Bârsana – Strâmtura – Rozavlea – Şieu – Bogdan Vodă – Dragomireşti – Săliştea de Sus – Săcel, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II în judeţul Maramureş – anunţă reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş. (o.m.)

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.