Spiritul marian, trăit la intensitate maximă în Eparhia de Maramureş

0
244

Eparhia Greco-Catolică de Maramureş a găzduit recent cea de a XV-a ediţie a întâlnirii naţionale a Reuniunii Mariane. Cu acest prilej, zeci de marianişti din toate eparhiile din ţară au împărtăşit trei zile sublime în care devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria a generat o deplină comuniune a tuturor celor prezenţi.

• „trăirile tuturor au fost extraordinare”

Întâlnirea naţională a marianiştilor a început în seara zilei de 8 august cu Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Preasfinţitul Părinte Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureş. A doua zi, au urmat momente de rugăciune şi prelegeri după care participanţii la întâlnire s-au deplasat la mănăstirea baziliană de la Prilog. Prelegeri şi rugăciuni, precum şi expunerea experienţei unei misionare în Brazilia au completat programul spiritual al zilei. În cea de a treia zi a întâlnirii, în 10 august, după Rugăciunea Sfântului Rozariu şi Sfânta Liturghie Arhierească, s-au exprimat concluziile acestei întrevederi. Cele trei zile au fost un bun prilej de cunoaştere şi împărtăşire a experienţei de marianist generând impresii puternice chiar şi în rândul membrilor care sunt alături de această asociaţie religioasă chiar de la începuturi. „Am trăit cele trei zile la un nivel maxim. Deschiderea întâlnirii a fost marcată cu o liturghie pontificată de Preasfinţitul Vasile şi urmată de meditaţii extraordinare făcute de preotul Ioan Balea de la Tăuţii-Măgherăuş. A expus lucruri deosebite şi, în acelaşi timp, a făcut referite la femeia din zilele noastre, respectiv la femeile din Reuniunea Mariană care trebuie să fie prezente absolut în toate acţiunile pe care Biserica le desfăşoară. Totodată, deplasarea la Prilog a fost un bun prilej de a fi împreună şi cu marianiş­tii din zona Oaşului. Toţi cei prezenţi au fost impresionaţi de ceea ce au văzut în Eparhia noastră, iar trăirile tuturor au fost extraordinare. Mai mult, au spus că nicăieri nu s-au simţit aşa de bine ca aici, în Eparhia noastră”, a mărturisit Valerica Pop, preşedintele Reuniunii Mariane din parohia „Sfânta Cruce” din Baia Mare.

• pentru a treia oară gazdă primitoare

Eparhia de Maramureş a fost, în acest an, pentru a treia oară gazdă primitoare a întâlnirii naţionale de la reînfiinţarea reuniunilor mariane în parohiile din ţară. Cea dintâi a avut loc în urmă cu 12 ani, la Şişeşti, în vreme ce a doua s-a desfăşurat peste şase ani, la mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dea­lul Crucii din Baia Mare. „Deși toţi avem un Domn, o credință și un botez comun, Eparhia noastră are o particularitate: a mărturisirii credinţei din punct de vedere cultural, religios, social, familial prin aceste comunităţi marianiste care aduc un plus valoare. Pentru noi, această întâlnire a fost un moment de înnoire a fiecărei biserici pentru a putea să ne împărtăşim aceste lucrări comune cu o particularitate în ceea ce constă viaţa de credinţă. A fost o bucurie să îi primim pe marianiştii din ţară, ne-am bucurat pentru putinţa de a împărtăşi momente de rugăciune, mai ales prin Sfânta şi Dumnezeieasca Liturghie oficiată de Preasfinţitul Vasile”, a exprimat părintele Ioan Fîrte, spiritualul Reuniunii Mariane din Maramureș.

• prima Reuniune Mariană după clandestinitate – în Baia Mare

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu procesul de dezvoltare al acestei asociaţii religioase, pot afla că prima Reuniune Mariană s-a format într-un colegiu al Părinţilor Iezuiţi din Roma, în anul 1563. În România, cea dintâi Reuniune Mariană a luat fiinţă în 1903, la Cluj, după care astfel de asociaţii s-au constituit la: Blaj, Oradea, Lugoj. În Maramureş, reuniuni mariane s-au înfiinţat în toate parohiile în perioada în care eparhia a fost condusă de episcopul dr. Alexandru Rusu, mai exact în intervalul 1931-1948. Interzicerea Bisericii Greco-Catolice în era comunistă nu a oprit însă activitatea şi dezvoltarea acestor asociaţii, marianiştii dovedindu-se fideli idealului lor chiar şi în clandestinitate. Astfel că, în anul 1989, reuniuni mariane s-au reînfiinţat, pe rând, în mai toate parohiile. Prima astfel de asociaţie a prins contur în Maramureş în parohia greco-catolică „Sfânta Cruce” din Baia Mare, imediat după anul 1990. „Prima Reuniune Mariană la nivelul oraşului Baia Mare s-a constituit la biserica „Sfânta Cruce”, acolo unde, imediat după anul 1990, după revenirea din clandestinitate, s-au făcut primele alegeri. În următorii ani, s-au înfiinţat reuniuni mariane şi în celelalte parohii din Baia Mare: „Bunavestire”, „Sfânta Maria” şi „Sfântul Anton”. Fiecare asociaţie are întâlniri lunare şi, de patru ori pe ani, reuniunile mariane au întâlniri comune. Printre cele mai importante acţiuni pe care le avem sunt: Rozariul Viu şi O oră cu Isus”, a explicat Valerica Pop.

• acţiuni de natură socială alături de AGRU

Reuniuni mariane au fost constituite mai apoi, de-a lungul anilor, în aproape toate parohiile din Eparhia de Maramureş. „Printre principalele acţiuni spirituale ale acestei asociaţii este rugăciunea, iar o acţiune deosebită este Adoraţia perpetuă sau Un ceas cu Isus în cadrul căreia se înscriu pe liste cei care vor să facă, într-o săptămână, o oră de adoraţie. Astfel, persoanele intră în adoraţie şi recită rugăciuni şi o meditaţie. Credem că această acţiune, care s-a desfăşurat mai ales înainte de 1989, a avut o contribuţie spirituală importantă la redobândirea legalităţii Bisericii Greco-Catolice odată cu prăbuşirea sistemului comunist. Acţiunea a continuat şi după 1989, într-o formă mai amplă şi mai dezvoltată. Apoi, membrii Reuniunii Mariane se îngrijesc de asistenţa sprituală a muribunzilor. La înmormântările celor care au plecat din Reuniunea Mariană, grupurile de marianişti se adună atât în seara parastasului, cât şi în ziua înmormântării şi recită Rozariul pentru sufletul celui care a murit. Tot în cadrul Reuniunii Mariane există şi anumite acţiuni de natură socială care interferează cu o altă asociaţie a laicilor – Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU). Împreună, desfăşoară activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi”, a punctat părintele Simion Mesaroş, fost preot paroh al bisericii greco-catolice „Sfântul Anton” din Baia Mare.

• din Reuniunea Mariană poate face parte orice creştin după împlinirea vârstei de 12 ani

Aşadar, Reuniunea Ma­riană este o asociaţie religioasă care are drept scop promovarea unei devoţiuni deosebite faţă de Preacurata Fecioară Maria, model de trăire creştină şi de virtuţi care să îi conducă pe membrii lor la: o viaţă creştină spre perfecţiune, aprofundarea credinţei prin cunoaşterea Evagheliei lui Cristos şi a preceptelor Bisericii şi un apostolat rodnic pentru a răspândi Împărăţia lui Cristos în suflete şi în lume. Din Reuniunea Mariană poate face parte orice creştin după împlinirea vârstei de 12 ani care doreşte să-şi trăiască angajamentele de la botez sub scutul Fecioarei Maria şi să se dedice la răspândirea Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ. Primirea solemnă în Reuniunea Mariană se face după ritualul stabilit, în cadrul Sfintei Liturghii. La intrarea în această asociaţie, candidatul primeşte diploma şi medalia mariană încadrată în panglica albastră. Activitatea apostolică a membrilor reuniunii se desfăşoară în diferite domenii: religios, caritativ, cultural şi ecumenic. În prezent, la nivelul judeţului nostru, Reuniunea Mariană este condusă de Mirela Coman. Următoarea întâlnire naţională a marianiştilor din România va avea loc anul viitor, la Oradea, urmând ca Maramureşul să fie gazdă, din nou, în 2025.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.