Precizări pentru elevi şi studenţi cu privire la pensia de urmaş

0
42

Copiii urmași în vîrstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte la Casa Judeţeană de Pensii Maramureş o adeverință din care să rezulte că în anul școlar în curs, respectiv 2019-2020 urmează o formă de învățământ organizată potrivit legislației în vigoare. Adeverințele școlare vor fi eliberate începând cu 9 septembrie 2019, dată la care începe noul an școlar.
“Întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie 2019, studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, fiind în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie 2019 a ade­ve­rin­ței privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până la data men­țio­nată să depună la Casa de Pensii Baia Mare sau Casa Locală Sighetu Marmației în funcție de domiciliu, o declarație pe propria răspundere în acest sens. Ulterior, dar nu mai târziu de 25 octombrie 2019, aceștia au obligația de a prezenta adeverința din care să rezulte că în anul universitar în curs, respectiv 2019-2020, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. În cazul nedepunerii până la data de 25.09.2019, a adeverinței solicitate sau a decla­ra­ției pe propria răspundere în sensul continuării studiilor universitare, plata pensiei de urmaș se suspendă începând cu data de 1 octombrie 2019”, precizează directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Lucica Pop.
Adeverințele de șco­la­ri­zare eliberate pentru anul școlar universitar 2019-2020 vor fi însoțite de un cupon de pensie, copie și original, precum și cartea de identitate în copie și original. Adeve­rin­țele de școlarizare pentru pensiile de urmaș suspendate vor fi însoțite de o cerere de reluare la plată a pensiei, cupon de pensie, copie și original, precum și cartea de identitate, copie și original.
Conform prevederilor art. 84 lit.b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaș și după împlinirea vârstei de 16 ani dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. În cazul copilului beneficiar al unei pensii de urmaș, în condițiile prevăzute la art.84 lit.b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.