Anuala Artelor 2019 (însemnări)

0
264
“Portrait Ziffer”, picto-grafică în maniera op art, de Vasile Naşcu
“Portrait Ziffer”, picto-grafică în maniera op art, de Vasile Naşcu

Expoziția Anuala Artelor 2019 se deschide astăzi (sâmbătă, 28 septembrie), la ora 19. Evenimentul anual major al breslei artiştilor plastici profe­sioniști băimăreni reuneşte, pe simezele Galeriei Hollósy din Colonia Pictorilor din Baia Mare, creațiile realizate în ultimul an în domeniul artelor plastice şi artelor decorative. Această ediție are ca invitați 11 artişti plastici profesionişti din Centrul Universitar Iaşi. Alături de aceştia, expun 64 de artişti membri ai Filialei Baia Mare a UAPR. Expoziţia este deschisă pentru publicul vizitator în perioada 28 septembrie – 24 octombrie 2019.

Adrian Vasile Chira creează nu numai o armonie de culori, ci reușește o îmbinare fericită a unor imagini. Deși la prima vedere par disparate, totuși unitatea în ansamblul ei este evidentă, o compoziție reușită în lucrarea sa ,,Menomonice”.

Laura Ghinea – prezentă în anuală cu compoziția ”Hortensi@”, valorificând din plin tehnica mixtă, 70/100 cm, reușește o compoziție amplă, lucrarea fiind relativ mare, totuși artista nu se pierde în detalii, ci creează o lucrare unitară mai ales în culoare.

Ioan Angel Negrean, în ambele sale compoziții, se remarcă prin ingeniozitate și vervă coloristică bine stăpânită, atât lucrarea ,,Bluetooth mesh 24/7” ulei, acryil/pânză, cât și ,,Hibernală” ulei/pânză – fac dovada unor lucrări deosebit de armonioase, folosirea unor culori calde, care ne trimit într-un univers plin de candoare. Artistul are știința compoziției, nimic nu este strident în compozițiile sale – un joc bine stăpânit al formelor ritmate, al umplerii spațiului compozit cu elemente/forme dintre cele mai variate cu putință.

Dorel Topan expune de data aceasta o lucrare deosebit de ingenioasă ,,B.F. 00021” print/pânză 250/50 cm. Este un bon de casă supradimensionat, cu reale părți grafice. Lucrarea se distinge prin ingeniozitate, prin ludic și candoare. Dorel Topan reu­șește, prin lucrarea sa, să aducă în prim-plan un bilet banal de casă și să-i dea formă artistică bine tem­perată, o structură cu ample conotații.

Vasile Jurje – în compozițiile sale folosește cu mare ingeniozitate și acuratețe elemente compoziționale care trimit la lumea basmelor. Divinități fantastice populează un univers plin de candoare. Artistul creează compoziții perfect articulate atât în culoare, cât mai ales printr-o compoziție echilibrată, ritmată și bine gândită în pagină. El se remarcă volens-nolens pe ,,Gândirea plastică” (Beuys), care dă roade în cazul său. Lucrarea ,,Exuberantă” mixed media/p. – face dovada calităților sale de foarte bun colorist.

Covacs Bertalan este artistul care în lunga sa carieră a dobândit o mare știință compozițională și o bună înțelegere a spațiului pictat în care se ”joacă” cu imagini și forme dintre cele mai diverse. Artistul e un colorist prin excelență. În lucrarea sa ,,Compoziție I” ulei/pânză 90/120 cm – este îndrăzneț și plin de farmec, iar caii săi sunt superbi.

Barbu Crăciun continuă o mai veche temă în lucrarea sa ,,Hand­made9” tehnică mixtă/canvas – este o lucrare viu colorată, culorile sunt armonioase și ingenios așezate în pagină.

Nicolae Cațavei – expresionist-abstract, dar și abstract-liric, ca de exemplu în lucrarea sa ,,Compoziție – casă veche” mixed media – o lucrare de mari dimensiuni, 150/150 cm. Deși abstract, Nicolae Cațavei se vrea un artist al realului, al concretului.

Valentin Itu este în opinia mea un artist desăvârșit, care în majoritatea lucrărilor se remarcă prin com­poziții ample, cu un colorit reținut, iar formele sale au o poetică aparte, plină de lirism – ele par simfonii transpuse pictural.

Așa după cum spunea cunoscutul artist și teoretician Theo Van Doesburg, în fond nu există artă abstractă, ci totul se rezumă la forme cât se poate de concrete.
(Vasile Naşcu)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.