Opt din zece copii români au nevoie de aparat dentar

0
56

Opt din zece copii români, consultați la vârsta de 7 ani, au nevoie de aparat dentar. 90% dintre copiii care au nevoie de aparat dentar merg tardiv la specialistul ortodont.
Potrivit OMS, la nivel european, între 20-90% dintre copii au carii dentare. În jurul vârstei de 12 ani, unii dintre copiii europeni prezintă deja în medie, 0,5 dinți afectați de carii dentare, în timp ce alții au 3,5 dinți cariați. În cadrul acestui gen de analiză, se acordă atenție sporită unor variabile precum venitul, educația, genul, vârsta, etnia, ocupația. La capitolul sănătate orală, țările din regiunile de Nord și de Vest ale Europei stau cel mai bine. 50-79% dintre copiii de 5-6 ani au dinți perfect sănătoși, fără nici o carie. România, în schimb, se află de partea cealaltă a baricadei, printre țările europene în care mai puțin de 50% dintre copiii de 5-6 ani au dinții sănătoși.
Astfel, opt din zece copii din România, consultați la vârsta de 7 ani, au nevoie de aparat dentar. Mai mult, 90% dintre copiii care au nevoie de aparat dentar merg tardiv la specialistul ortodont.
Profesioniștii din domeniul sănătății orale atrag atenția asupra nevoii de informare legate de implicațiile pe care problemele de sănătate orală, inclusiv cele din sfera ortodonției, le au în dezvoltarea altor boli, atât transmisibile, cât și netransmisibile. Populația trebuie să știe că problemele dinților se află în foarte strânsă legătură cu starea generală de sănătate a unei persoane. Bolile dentare pot fi prevenite. Trebuie să se știe că problemele de sănătate orală pot ajunge să fie legate de afecțiuni precum cele cardiace, diabetul, artrita reumatoidă, precum și că dieta, zahărul, tutunul, consumul de alcool, igiena deficitară și chiar dinții îngrămădiți pot fi factori de risc în apariția altor boli grave – explică dr. Ela Bănică, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, fondator Ortho Institute.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.