Numele lui Augustin Buzura pe amfiteatrul unui important colegiu

1
222

“Suntem onoraţi că un punct important dedicat centenarului Colegiului Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare este consacrat memoriei tatălui meu. Pentru gestul dumneavoastră vă suntem profund recunoscători. Tatăl meu a fost elev al acestui liceu între anii 1951 şi 1955. Ştiu cât de mult au însemnat aceşti ani în traseul său profesional pentru că aici s-au pus bazele pregătirii sale ca viitor student al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca. Fără dascălii de aici de care ne vorbea cu mult respect şi nemăsurată dragoste, fără modelele şi valorile ce i-au fost inoculate aici în acei ani ai tinereţii cred că nici drumul său literar nu ar fi fost la fel”, sunt rândurile transmise de Ana Maria Maior Buzura, fiica scriitorului Augustin Buzura, cu ocazia festivităţii de denumire a amfiteatrului după numele unuia dintre cei mai importanți elevi ai colegiului.
La eveniment au fost prezenţi directorul Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Leonard Mardar, academicianul Mircea Flonta, prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, prof.dr. Terezia Filip, prof. Anca Popan, reprezentanta Fundaţiei Culturale Augustin Buzura, Dana Gagniuc Buzura. Discuţiile au fost moderate de Dan Carpov.
Născut în 1938, în Berința, Augustin Buzura a fost între anii 1951 – 1955 elev al Liceului ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Scriitor aparținând generației ’60, gazetar și autor de scenarii de film, Augustin Buzura este fondatorul Fundației Culturale Române și al Institutului Cultural Român și director fondator al revistei Cultura. Medic de formație, a renunțat să practice psihiatria, dedicându-se literaturii. Este considerat unul dintre pilonii prozei române postbelice, în descendența lui Ioan Slavici și a lui Liviu Rebreanu, fiind comparat cu Dostoievski, Pasternak, Sartre, Camus, Koesler, Bradbury. Literatura sa este o pedagogie a apărării demnității umane împotriva morții psihice și a privării de libertățile fundamentale. A fost permanent urmărit de Securitate, iar romanele sale au suportat constant rigorile cenzurii comuniste și, nu o dată, interdicții. S-a bucurat de mare popularitate, dobândind reputația de cel mai radical critic al totalitarismului comunist.

1 COMENTARIU

  1. MA Bucur ca a aparat Dreptatea chiar si atunci cînd a riscat viata sa ,si aici ma refer in Perioada Comunista,A Fost un luptator De neînvins PENTRU DREPTATE SI ONOARE A POPORULUI ROMÎN.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.