Situația dispariției a 71 de medicamente – temă falsă adusă în spațiul public

0
71

Urmare a transmiterii în spațiul public a unor informații eronate referitoare la dispariția din farmacii a 71 medicamente, Ministerul Sănătății precizează următoarele: informațiile conform cărora pacienții rămân fără tratament în urma dispariției a 71 de medicamente reprezintă o temă falsă adusă în spațiul public nefondat. Ministerul Sănătății a explicat care este situația reală atât în cadrul unei dezbateri publice, cât și prin comunicate de presă.
Conform legislației în vigoare, anual are loc corecția prețurilor, care este de fapt recalcularea anuală a prețurilor maximale aprobate în Canamed și Catalogul public prin reverificarea condițiilor de la aprobarea prețului în conformitate cu prezentele norme și care poate avea ca efect menținerea, diminuarea sau, după caz, majorarea prețului aprobat. Corecția prețurilor nu s-a mai realizat din anul 2015.
În urma procesului de corecție aferent anului 2018, pentru 128 de poziții în Canamed, aferente unui număr mai mic de denumiri comerciale (o denumire comercială poate să aibă una sau mai multe poziții în Canamed) au fost emise decizii de respingere a prețului propus de către deținătorul de APP (autorizație de punere pe piață), ca urmare a nerespectării metodologiei de calcul stabilite în actul normativ menționat.
Ministerul Sănătății a analizat situația fiecărei poziții din cele 128 și a efectuat demersurile în vederea asigurării disponibilității unei medicații corecte pentru pacienții din România.
Direcția de specialitate a transmis o solicitare către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România prin care solicită identificarea existenței echivalenților farmaceutici autorizați și comercializați pe piața din România pentru cele 128 de poziții în Canamed.
Prin urmare, au rămas în analiză un număr de 71 de poziții din care, pentru 49 ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat și comercializat pe piața din România.
S-au identificat medicamentele și ariile terapeutice afectate
Pentru restul de 22 de poziții, Ministerul Sănă­tății a identificat medicamentele și ariile terapeutice afectate după cum urmează:
– cardiologie (13 denumiri comerciale, aferente a 6 DCI),
– diabet (2 denumiri comerciale, aferente a 2 DCI)
– boli infecțioase (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI)
– reumatologie (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI)
– urologie (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI)
– radiologie (1 denumire comercială, aferentă a 1 DCI – a cărei APP a fost suspendată de către Comisia Europeană în urma unei proceduri de arbitraj).
Prin urmare, pentru 19 medicamente nu există echivalent farmaceutic identificat de ANMDMR ca fiind autorizat și comercializat pe piața din România.
În această situație, pentru cele 18 medicamente, Ministerul Sănă­tății a efectuat toate demersurile necesare în vederea asigurării medicației pentru pacienții cu boli din aceste arii terapeutice identificate. Astfel, structura de specialitate a transmis solicitarea de a identifica existența echivalenților terapeutici pentru cele 18 medicamente către Comisiile de specialitate aferente ariilor terapeutice. În același timp, li s-a transmis și solicitarea de a comunica dacă este oportun și necesar ca aceste medicamente să fie puse pe piață prin declanșarea procedurii de autorizare prin nevoi speciale.
Comisiile de specialitate au transmis răspuns pentru fiecare medicament, menționând că niciunul dintre acestea nu se încadrează într-o categorie de medicamente esențiale care nu pot fi înlocuite cu alte medicamente conținând alte molecule indicate în acele arii terapeutice.
În concluzie, Ministerul Sănătății, în baza expertizei Comisiilor de specialitate, nu a declanșat procedura de autorizare prin nevoi speciale și a aplicat prevederile Ordinului ministrului sănătății Nr. 368 din 28 martie 2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, respectiv delistarea acestor 18 medicamente din Canamed.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.