Începând de vineri, 15 noiembrie, credincioșii vor ține Sfântul Post al Crăciunului, o perioadă specială care îi va pregăti pentru Nașterea Pruncului Isus. Ca în fiecare an, ei vor redescoperi această sărbătoare prin credință, împărtășind învățătura Bisericii și valorile evanghelice. Părintele dr. George Marius Nicoară – de la biserica greco-catolică „Bunavestire” din Baia Mare” – punctează, în cele ce urmează, faptul că în acest pelerinaj de renunțare se începe cu cele materiale și se continuă pentru a dobândi har, virtuți și pacea interioară, realități care vor ajuta, la finalul postului, la gustarea bucuriei sărbătorii Nașterii Domnului.
• „această bucurie se decantează personal în educarea propriei conștiințe”
Reporter: De ce este important Postul Crăciunului?
pr. dr. George Marius NICOARĂ: În zilele următoare, creștinii se vor lăsa purtați într-o perioadă mai specială a Bisericii, o perioadă privilegiată de reculegere și într-un alt fel de renunțare, numită și perioada Sfântului Post al Crăciunului. An de an, se redescoperă bucuria acestei sărbători în comunitatea de credință, în care se împărtășesc învățătura Bisericii și valorile evanghelice. Evident că această bucurie se decantează personal în educarea propriei conștiințe cu susținerea duhovnicului de a asuma învățătura autentică a postului care, lămurit fapt, nu se rezumă la cele vizibile, ci parcursul se continuă spre cele mai profunde ale sufletului: bunătatea inimii manifestată în milostivire, descoperirea și redescoperirea importanței rugăciunii personale și comunitare, lectura Sfintei Scripturi și gustarea sfintelor Taine ale Bisericii (îndeosebi Taina Spovedaniei și cea a Împărtășaniei).
R.: Care e durata lui și felul postirii?
pr. dr. G.M.N.: Postul Crăciunului începe, așadar, în data de 15 noiembrie și se termină în ajunul sărbătorii Nașterii Pruncului Isus, și anume în 24 decembrie. Această perioadă de reculegere și renunțare avizează tocmai pregătirea creștinilor de a se împărtăși de bucuria Nașterii mântuitoare a lui Isus Hristos, o venire pe lume care îi animă pe credindincioși și care revăd acest eveniment istoric în lumina tuturor nașterilor de daruri de care se lasă acoperiți prin har divin în comunitatea eclezială. Arta renunțării din această perioadă la cele materiale deschide calea spre rugăciune și spre milostenie, spre acea râvnă a sufletului spre sfințenie, precum pomenește începutul textului din psalmul 42 – strigătul și chemarea regelui David: „cum dorește un cerb izvoarele de apă, așa Te dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!”.
• „e de preferat ca intenția de rugăciune a creștinului să fie tot mai asiduă”
pr. dr. G.M.N.: Mai mult, modalitatea de a ține post este indicată de evanghelistul Matei a fi săvârșită în taină, în intimitatea sufletului, atât pentru elementele care vizează postul material, vasăzică postul de bucate (văzut ca un început al postului, al renunțării), cât și pentru elementele care au intenția de a ajunge la postul de cele imateriale (gânduri, vorbe, patimi): „ci tu, când postești, unge-ți capul tău și spală-ți fața, ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti”. Apare astfel taina decenței în aspectele religioase și spirituale, cu atât mai mult cu cât în acest pelerinaj de renunțare se începe cu cele materiale și se continuă pentru a dobândi har, virtuți și pacea interioară, realități care ajută, în finalul postului Crăciunului, la gustarea bucuriei sărbătorii Nașterii Domnului.
R.: Ce sărbători se ivesc pe durata postului Nașterii Domnului?
pr. dr. G.M.N.: În perioada postului, se întâlnesc două sărbători, zile în care postul alimentar se poate întrerupe, însă nu și postul interior, scopul principal al parcursului de renunțare, de introspecție și de meditație. În consecință, în data de 21 noiembrie, se sărbătorește Intrarea în Templu a Maicii Domnului, iar în data de 6 decembrie, Sfântul Nicolae, zile în care cei care doresc pot consuma alte alimente decât cele rânduite în perioada postului.
R.: Sunt rugăciuni speciale care se rostesc în postul Crăciunului?
pr. dr. G.M.N.: În această perioadă e de preferat ca intenția de rugăciune a creștinului să fie tot mai asiduă, iar momentele de meditație personală alături de lectura Sfintei Scripturi să fie o practică, pe cât se poate, zilnică. În ceea ce privește rugăciunea comunitară a Bisericii, se săvârșește zilnic Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, slujbă care reușește să-i adune pe creștini pentru a-L lăuda pe Domnul „cu o singură gură și cu o singură inimă”, așadar în unitatea Spiritului Sfânt, dătătorul de viață și de unitate.