File de cronici vizuale ce alcătuiesc o narațiune plastică, așa a descris prof. univ. dr. Nicolae Suciu, pictura Alinei Modyrka. Tânăra artistă a avut recent o expoziție la Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), filiala Baia Mare.
Alina Modyrka a adus în atenția privitorilor “repere tradiționale în contemporan”. Arta vizuală a acesteia a fost asemănată cu tematica artistului băimărean, Aurel Dan. Astfel, Alina Modyrka a reprezentat vizual casa, “simbol al locuirii, al familiei, al statutului în Maramureș”, a precizat președintele UAPR, filiala Baia Mare, Laura Ghinea.
Pornește de la linie și ajunge la o adevărată compoziție, spune artistul plastic Nicolae Suciu. “M-a fascinat de fiecare dată când îi vedeam caietele de schițe. Domnia Sa nu are astâmpăr de a desena în permanență. Alina are ca punct de pornire linia, căci așa cum spune Theodor Palade, linia este baza desenului, iar culoarea fără linie și fără desen este ca o ființă nevertebrată. Este «victima» propriului talent. De multe ori mă întreba cu oarecare neîncredere dacă spațiul ei pictural constituie un reper vizual. După un prim pasaj în care predomină culoarea, peretele din spatele nostru îi atribuie un statut de simbol și sens. Încheind linia ajunge la cer, la suprafața cosmică a satului”, a punctat prof univ. dr. Nicolae Suciu.
La rândul său, artistul plastic, Bertalan Kovacs, a punctat faptul că “Alina reușit să grefeze armonia între un anumit limbaj plastic pe o stare de suflet. Arta Alinei e foarte apropiată de Maramureș, de satul maramureșean. A reușit să surprindă acest parfum al locului”, a precizat Bertalan Kovacs.
Alina Modyrka este născută în Solotvino (Ucraina), a studiat la Colegiul de Artă din Ujgorod, iar apoi a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, transferându-se din anul II la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.