Sfânta Liturghie în Parohia Turţ, Protopopiatul Satu Mare

0
373

Duminică, 17 noiembrie 2019, a XXVI-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a fost prezent în Parohia Turţ din Protopopiatul Oaş, unde a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a rostit cuvânt de învăţătură şi a binecuvântat noua capelă de cimitir terminată recent.

Sfânta Liturghie Arhierească

Un sobor de 10 preoţi şi trei diaconi au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească din care au făcut parte Pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul Oaşului, Pr. Emil Silaghi, paroh, Pr. Ioan Molnar, paroh, Protos. Cleopa Sarca, stareţul Mănăstirii Portăriţa, Pr. Florin Tinca din Gherţa Mare, Pr. Florin Roman din Gherţa Mică, Pr. Găvrilă Mihalca din Călineşti Oaş, Pr. Marius Dragoş din Halmeu, Pr. Cristian Sabo din Sâi, Protopopiatul Satu Mare, Pr. Dumitru, slujitor la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Turţ Băi, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Gabriel Molnar, cântăreţ.
Între credincioşii care au umplut până la refuz biserica, s-au aflat primarul Ioan Ierima, care i-a făcut o primire deo­sebit de frumoasă Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanmul, viceprimarul Grigore Zimbru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ioan Rus, credincioşi de vază ai parohiei.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Florin Sava pe seama Parohiei Medieş Vii, Protopopiatul Oaş.
În drum spre biserica parohială, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a binecuvântat lucrările la capela de cimitir, nou construită, în formă de cruce greacă, al cărei hram este „Învierea lui Lazăr”. În curând, capela va fi dotată şi cu cameră frig.

Cuvântul de învăţătură

Pornind de la Evanghelia duminicii, „Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina”, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuprinzător şi bogat cuvânt de învăţătură, în care a spus, printre altele:
„Mesajul evangheliei de azi se adresează sufletelor noastre. Este un profund mesaj pentru noi, cei de azi, deoarece cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos rostit atunci n-a fost doar pentru Sfinţii Apostoli. A fost pentru cei de atunci, pentru noi şi pentru cei ce vor veni după noi, până la sfârşitul veacurilor. Este vorba de îmbogăţirea în Dumnezeu. Noi nu avem aici pe pământ cetatea stătătoare, ci o căutăm pe cea care va să vină, care este în ceruri. Mesajul evangheliei de azi este pentru fiecare dintre noi, pentru că, mai devreme sau mai târziu, la vremea rânduită de Dumnezeu, să trimită Dumnezeu pe îngerii Lui să ne cheme în Împărăţia Cerurilor. Depinde de noi, de fiecare, în ce parte a baricadei vrem să fim: cu Mântuitorul Iisus Hristos şi îngerii Lui sau de cealaltă parte cu diavolii şi slujitorii lor.”

Distincţii

Pentru meritele deosebite în administrarea parohiilor, cei doi preoţi parohi, Emil Silaghi şi Ioan Molnar, au fost distinşi cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” însoţită de Gramata Episcopală care atestă acordarea.
De asemenea, au mai primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” primarul Ioan Ierima şi cei doi prim epitropi din cele două parohii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.