Episcopia Greco-Catolică Maramureș și Parohia greco-catolică din Ieud colaborează, în această perioadă, pentru editarea unui album de promovare a icoanelor pe sticlă aflate în proprietatea bisericii de lemn din Ieud-Șes. Cel mai probabil, colecția de fotografii va putea fi răsfoită la începutul anului viitor.
„Ideea albumului face parte dintr-un program conceput ca un mijloc de promovare a bisericii (din Ieud-Șes, n.r.) și a ceea ce conține ea. Biserica din Ieud-Șes, construită în urmă cu aproximativ 300 de ani, denumită chiar și «catedrala de lemn a Maramureșului», deține o impresionantă colecție de icoane pe sticlă realizate în cadrul Școlii de pictură de la Mănăstirea Nicula. În prezent, în biserică, sunt 70 de icoane pe sticlă, iar pentru realizarea albumului am luat legătura cu un specialist care a identificat perioada lor de realizare, undeva la începutul secolului XIX. Ulterior, icoanele au fost fotografiate, imaginile au fost prelucrate și am luat legătura cu o tipografie în vederea editării a 500 de exemplare a albumului. Cel mai probabil, acesta va fi gata la începutul anului viitor”, a explicat pr. protopop Vasile Codrea, parohul din Ieud.
Colecția de fotografii va fi completată de expunerea unor elemente de istorie locală privind biserica din Ieud-Șes, icoanele și chiar localitatea. În perioada imediat următoare, se va încerca să se găsească și o modalitate potrivită pentru expunerea icoanelor în interiorul bisericii fără a afecta lemnul. Biserica greco-catolică din Ieud-Șes, aflată în patrimoniul național (categoria A), are datat anul construcției 1717. Comunitatea greco-catolică mai participă, ocazional, la evenimente religioase găzduite de această biserică, dar se bucură și de o construcție nouă, o biserică din cărămidă cu o amprentă la sol de 700 de metri pătrați, care va fi sfințită, cel mai probabil anul viitor. Totodată, Parohia greco-catolică din Ieud a început demersurile necesare pentru includerea bisericii de lemn din Ieud-Șes în patrimoniul internațional UNESCO.