Criză financiară în mai multe primării din Maramureş

3
278

Mai multe primării din județul Maramureș au rămas fără bani pentru plata utilităților. De asemenea, sunt probleme cu achitarea salariilor și cu alocarea sumelor necesare plății asistenților persoanelor cu handicap. Problemele financiare au fost semnalate de conducerea Consiliului Județean care a anunțat că, pentru această săptămână, se preconizează o ședință extraordinară în vederea alocării unor resurse financiare pentru administrațiile locale aflate în dificultate.
În ultima ședință ordinară a Consiliului Județean, din 29 noiembrie, aleșii maramureșeni au alocat bani pentru func­ționarea a trei administrații care au fonduri insuficiente pentru continuarea activității. E vorba despre orașul Ulmeni și comunele Leordina și Boiu Mare. Șeful administrației maramureșene, Gabriel Zetea, a arătat că soluții financiare vor trebui găsite și în cazul altor primării care sunt pe minus la acest final de an.
″Fondul de rezervă nerepartizat, existent la ora actuală este de 892.000 lei. Se alocă bani pentru trei localități aflate în situații de extremă dificultate financiară. E vorba despre orașul Ulmeni care primește 300.000 lei, comuna Boiu Mare -100.000 lei, comuna Leordina – 100.000 lei. În continuare sunt multe autorități locale care au probleme de funcționare și acolo trebuie să facem acest efort pentru că nu își pot achita cheltuielile curente: apă, gaz, energie electrică. Unii nu au bani de plata salariilor în cadrul primăriilor și pentru plata asistenților persoanelor cu handicap″ – a declarat Gabriel Zetea.
Tot din rezerva bugetară aflată la dispoziția CJ a fost alocată suma de 392.000 lei pentru echipa de rugby CSM Știința Baia Mare, pentru performanța obținută în 2019, titlul de campioni naționali. Cu această repartizare financiară, fondul de rezervă s-a epuizat, dar aleșii județeni au suplimentat sumele la acest capitol la primul proiect de hotărâre, tocmai pentru a rezolva nevoile financiare din județ.
″La proiectul de hotărâre anterior am suplimentat sumele pentru rezerva aflată la dispoziția CJ și sumele pe care le vom putea cheltui în această săptămână dacă vom avea o ședință extraordinară. Încercăm ca economiile care există pe fiecare capitol bugetar să le transferăm către rezerva aflată la dispoziția Consiliului Județean și de acolo în urma necesităților și a cererilor de finanțare de acoperire a cheltuielilor bugetelor și funcționarea administrațiilor locale să încercăm să alocăm bani pentru ca primăriile să nu aibă probleme până la finalul anului. Nu o să putem acoperi 100% nevoile de finanțare pentru că sunt diverse în această perioadă, dar punctual unde avem resurse facem acest efort″ – a precizat Gabriel Zetea.

3 COMENTARII

  1. „Tot din rezerva bugetară aflată la dispoziția CJ a fost alocată suma de 392.000 lei pentru echipa de rugby CSM Știința Baia Mare”
    De ce trebuie sa se aloce sume enorme de bani pt. cluburi? Sunt banii nostri, ai contribuabililor!
    Sunt persoane grav bolnave, sunt batrani care o duc f. greu din cauza pensiilor de mizeri (de boala unii) iar alesii dau bani pt. sportivi! Sa-si plateasca sportivii cei care merg la meciuri! Sa fie ajutati cei care o duc greu!
    In alte tari democratice nu se intampla asa ceva!
    Vai de voi, alesilor! Veti plati in fata lui Dumnezeu in viata viitoare care EXISTA cu adevarat!

  2. De ce este nevoie de peste 3200 primarii (UAT-uri) la nivel de tara? Nu stiu cine va face reorganizarea teritoriala a tarii dar 3200 sint prea multe si nu se justifica, jumatate ar fi de ajuns.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.