Întîlniri cu noul ministru al Agriculturii

0
47

Joi, 12 decembrie 2019, la Ministerul Agriculturii, s-au desfășurat reuniuni cu reprezentanți ai fermierilor, pentru discuții asupra principalelor probleme cu care se confruntă agricultura. A fost prezent și ministrul dr. Adrian Oros. Din județul Maramureș, nu a participat nici un reprezentant al fermierilor.
• Legumicultorii cer facilități fiscale pentru micii producători, proceduri contabile simplificate, reclamă deficitul forței de muncă, solicită măsuri pentru stimularea lucrătorilor din agricultură, soluții pentru ca micii producători să se unească în cooperative, simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene, trasabilitatea pesticidelor, eliminarea concurenței neloiale. Primul pas ar fi constituirea consiliilor pe produs și organizarea comună a pieței.
• Fermierii din sectorul vegetal (cultura mare) solicită sisteme de consultanță agricolă, protecția producătorilor de material semincer, elaborarea unui cadru legislativ pentru distanțele de protecție în vederea obținerii semințelor de calitate, accesul la noile tehnologii de selecție și reproducere, reglementarea organismelor modificate genetic, stimularea utilizării semințelor certificate, dimensionarea clară a fermelor mijlocii.
• Producătorii de sfeclă de zahăr și cartof au ridicat problema dăunătorilor foarte agresivi și necesitatea obținerii unei noi derogări pentru folosirea neonicotinoidelor, menținerea sprijinului cuplat în sectorul vegetal și în perioada de tranziție (respectiv 2021). Cultivatorii de cartofi au semnalat problema costurilor ridicate la înființarea culturii de cartof pentru industrializare și faptul că suprafețele sunt în scădere față de anii precedenți.
• Au fost discuții și cu reprezentanți din sectorul apicol, avicol, de creștere a suinelor și ovinelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.