Asociația CAVNICarii a finalizat, de curând, un nou proiect prielnic orașului Cavnic, acesta având ca finalitate o broșură, un pliant și un panou informativ. Toate cu scopul de a promova localitatea, de a îmbunătăți competențele digitale ale tinerilor, dar și de a promova voluntariatul în rândul tinerilor din Cavnic ca activitate care poate contribui la dezvoltarea și bunăstarea comunității. Vicepreședintele Zoltan Mica anunță că, pentru anul 2020, asociația și-a propus să găsească finanțare pentru un proiect care va consta în realizarea unui film documentar al localității Cavnic, povestea urmând a fi realizată chiar de către tinerii voluntari.
• activitățile de documentare despre istoricul, tradițiile, obiectivele turistice și gastronomia locală
Reporter: Proiectul „Hai la Cavnic” a ajuns la final. Pe ce perioadă s-a desfășurat și ce activități a cuprins? Care a fost obiectivul?
Zoltan MICA: Am început implementarea proiectului din luna iulie a acestui an și am reușit să îl finalizăm la începutul lunii decembrie. „Hai la Cavnic” îl considerăm o continuare a proiectului „Iubim Muntele” desfășurat anul trecut și aici vreau să precizez că sprijinul financiar a fost oferit de către autoritățile județene, mai exact de către Consiliul Județean Maramureș. Mai mult, „Hai la Cavnic” și-a propus să implice activ 10 voluntari prin participarea în regim de voluntariat la activități care au avut scopul de a promova localitatea, îmbunătățirea competențelor digitale ale tinerilor (redactare text, corectură, editare, grafică etc.), dar și promovarea voluntariatului în rândul tinerilor din Cavnic ca activitate care poate contribui la dezvoltarea și bunăstarea comunității.
R.: Ce a presupus munca de documentare?
Z.M.: Activitățile proiectului au constat în documentare cu privire la istoricul, obiceiurile, tradițiile, obiectivele de interes turistic, precum gastronomia locală care să fie ulterior centralizate în materiale de promovare a localității.
R.: Proiectul are ca finalitate o broșură, un pliant și un panou informativ. Ce informații cuprinde fiecare?
Z.M.: Da, toate informațiile strânse de către tinerii voluntari au fost transpuse într-o broșură pe care am intitulat-o sugestiv „10 Motive să vii la Cavnic” și un pliant, materiale pe care am început să le distribuim către unitățile de cazare din localitate și urmează să le punem și la dispoziția autorităților locale, mai exact Centrului Național pentru Informare și Promovare Turistică din Cavnic. Totodată, celor care vor fi interesați să multiplice aceste materiale în vederea distribuirii gratuite, asociația le va acorda tot sprijinul.
• s-au recondiționat panourile informative amplasate în oraș
R.: Unde e amplasat panoul informativ?
Z.M.: În cadrul proiectului, am mai reușit să realizăm și un panou informativ cu traseele turistice marcate care pornesc din localitatea noastră, panou ce conţin imagini surprinse în natură, atenționări, precum și numere de telefon în caz de urgență. Dacă vom avea acordul autorităților, panoul îl vom amplasa în zona Centrului de informare turistică. Pe lângă activitățile mai sus amintite, am reușit să recondiționăm panourile informative amplasate la obiectivele turistice din oraș, recondiționare care a constat în vopsirea suporților și înlocuirea protecției de plexiglass.
R.: Ce proiecte va derula asociația în anul 2020?
Z.M.: Pentru 2020, ne-am propus să găsim finanțare pentru un proiect care va consta în realizarea unui film documentar al localității Cavnic, povestea filmului fiind realizată de către tinerii voluntari. Am încercat să aplicăm pentru finanțare și anul acesta, dar se pare că nu a fost cu succes. Totodată, ne mai propunem să dezvoltăm mai multe activități în care să implicăm tinerii din localitate.