Ioan Bâtea la 90 de ani și 14 cărți

2
242

După pensionare, cunoscutul procuror băimărean Ioan Bâtea s-a apucat de scris cărți de istorie. A început în 1999 cu „Moții din Sătmar și Maramureș”, în 5 volume, apoi a scos „Mărturii despre Avram Iancu”, „Cartea refugiatului român”, „Memorii” (2 volume) și tot așa …, pînă la a 14-a, cu titlul „Românii din Transilvania în Primul Război Mondial”, pe care autorul ne-a adus-o zilele trecute la redacție, cu autograf pentru Graiul Maramureșului. Născut la 1 ianuarie 1930, în Scărișoara Nouă, jud. Satu Mare, Ioan Bâtea a împlinit 90 de ani, vîrstă pe care a sărbătorit-o cu o … carte. Ca profesionist al dreptului penal (în 2012, a publicat cartea „Scurt istoric al parchetelor din județele Maramureș și Satu Mare”), istoric al moților din nordul țării și patriot-creștin, Ioan Bâtea este unul dintre intelectualii importanți ai Băii Mari și merită să fie cinstit de breasla sa și de comunitatea în care trăiește. La mulți ani! Din partea cotidianului Graiul Maramureșului.
După 1989, Ioan Bâtea s-a implicat activ în acțiunile cultural-patriotice organizate de Societatea „Avram Iancu”, reușind să înalțe sentimentele naționale la rangul de ideal.
În cele 330 de pagini ale noii sale cărți, apărute la Editura Eurotip din Baia Mare, Ioan Bâtea se preocupă de evenimentele care au precedat Marea Unire din 1918, văzute prin prisma unui istoric fără pretenții, însă contribuția sa la marea istorie este importantă, căci vede trecutul prin ochiul unui moț. Cercetând arhivele din Sibiu și Cluj, a descoperit și documente inedite, pe care le publică în această carte. Este vorba despre tabelele cu numărul participanților la Primul Război Mondial, pe localitățile din cele 22 de județe ale Transilvaniei de atunci – localitățile din Maramureșul de azi aparțineau de trei județe, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
Ioan Bâtea scrie cu obiectivitate, dar pune și multă pasiune în cuvinte: „Dumnezeu este bun român”. Cartea oferă o imagine asupra situației geopolitice din perioada Primului Război Mondial, fără să ocolească adevărurile dureroase, precum acela că maramureșeanul Petre Mihalyi, deputatul în parlamentul din Budapesta, în ședința de plen din 23 octombrie 2018, a susținut că Ardealul trebuie să se unească la Ungaria, nu la România. Autorul scrie că deputatul avea simțul etnic și național adormit de cele trei mandate consecutive de deputat asigurate de guvernanții și politicienii unguri.
Iată că oamenii pot avea contribuții valoroase și la vîrsta patriarhală! În finalul cărții, Ioan Bâtea readuce în public ideea ca la următoarea reorganizare administrativ teritorială ținutul Chioarului să fie alipit de județul Satu Mare, pentru a restabili istoria „așa cum a fost lăsată de Dumnezeu”.

2 COMENTARII

  1. La multi ani dl. Ioan Batea !
    Felicitari pentru activitatea dumneavoastra.As vrea sa stiu daca in carte sunt cuprinsi si soldatii din al patrulea judet Solnoc-Dabica (apoi Somes ) din care facea parte Tara Lapusului .
    Cu stima si respect

  2. Localitatile din judetul Maramures de azi apartineau de 4 nu de 3 judete.Si anume :Maramures, Satu Mare,Salaj si Somes.
    Toata zona Lapusului era in judetul Somes , plasa Lapus.
    Cu stima !

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.