Reguli pentru utilizarea pesticidelor

0
91

Produsele de protecție a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) vor fi utilizate doar de către persoanele juridice care dețin autorizație pentru utilizarea acestor produse, emisă de Oficiul fitosanitar județean Maramureș. Sînt interzise tratamentele cu produse de protecție a plantelor în zonele de protecție a resurselor de apă, în zonele de protecție sanitară și ecologică, precum și în alte zone protejate.

Depozitarea pesticidelor

Fermierii sînt sfătuiți să depoziteze produsele de protecția plantelor (erbicide, fungicide, insecticide, nematocide) în depozite construite din materiale durabile, neinflamabile, bine aerisite, cu o temperatură între 1 și 25 de grade Celsius (să nu înghețe). Pardoseala să fie din beton, impermeabilă și situată mai jos decît suprafața solului, pentru a forma un bazin de retenție. Să existe praguri la uși și pereți care să nu permită trecerea lichidelor și să rețină materialul împrăștiat. Produsele de protecție a plantelor să fie păstrate în ambalajele originale, pe rafturi. Pesticidele granulate, solide, în ambalaje de hîrtie, să fie așezate pe rafturile superioare, iar bidoanele cu lichid se pun pe paleți. Depozitul să aibă sistem de prevenire și stingerea a incendiilor și sistem antiefracție (ferestrele și ușile să fie cu gratii). Semnul tipic de avertizare de pe depozitul de pesticide este un craniu și două oase încrucișate.
În cazul micilor utilizatori, pesticidele vor fi stocate în condiții corespunzătoare (ferite de căldură, lumină și umiditate excesivă), separat de alte materiale, dar mai ales de furaje sau alimente. Fermierul care manipulează pesticide trebuie să poarte echipament de protecție a muncii (salopete, cizme, mănuși, ochelari). Apele reziduale rezultate din spălarea echipamentului și a utilajului de stropit trebuie stocate în recipienți. Ambalajele, deșeurile de pesticide și apele reziduale trebuie predate către o unitate de preluare a deșeurilor, în termen de 90 de zile. Utilajele de stropit și erbicidat trebuie să fi testate la începutul fiecărei campanii. Inspectorii fitosanitari verifică această cerință la nivel de exploatație! Fermierul va ține evidența la zi, după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea într-un Registru de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor. Înregistrarea privind produsele folosite, data și doza aplicată trebuie făcute imediat după încheierea stropirii, astfel încît să nu existe ulterior dubii, mai ales privind data posibilă de recoltare.

Măsuri de primajutor

În depozit, trebuie să existe o trusă de prim-ajutor. Orice contaminare a pielii cu pesticid va fi cu­ră­țată imediat cu apă (duș pentru urgențe, instalație pentru spălarea ochilor). Spălarea cu cantități mari de apă este obligatorie. Dacă o persoană a ingerat accidental un pesticid, să se prezinte imediat la medic sau la spital. Inhalarea de praf sau vapori trebuie tratată în mod similar. În fișa de securitate a produsului sînt descrise măsurile specifice: vomitatul indus, spălătura gastrică, tratamentul specific. Nu-i permiteți persoanei intoxicate să fumeze sau să bea băuturi alcoolice, lapte sau produse care conțin ulei. Telefonați imediat la Institutul Național de Sănătate Publică, Biroul de informare toxicologică, tel. 021.318.3620, interior 235.

Nu ardeți ambalajele

Ambalajele de produse pentru protecția plantelor nu trebuie să fie refolosite, ci golite foarte bine, decontaminate prin triplă clătire, găurite sau strivite, fără a le deteriora etichetele, și împreună cu capacele vor fi puse în saci speciali, destinați colectării prin Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Produse de protecție a plantelor al AIPROM. În cazul unor stocuri de pesticide expirate, se va cere sfatul furnizorului. Nu aruncați ambalajele goale la întîmplare! Nu ardeți ambalajele! Nu reutilizați ambalejele de produse de protecția plantelor în alte scopuri. În caz de eroare de calcul, dacă rămîne soluție de stropit, procedura corectă este să o diluați 10:1 și să o aplicați pe plante care nu sînt destinate consumului uman sau animal. De regulă, produsele fitosanitare necesită un interval de pauză pînă la reintrarea fără pericol a oamenilor sau animalelor în cîmpurile tratate. Dacă totuși este necesară intrarea pe un teren tratat înainte de trecerea intervalului de pauză recomandat, oamenii trebuie să poarte echipament de protecție adecvat.
Informații de la Oficiul Fitosanitar Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.