Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Sighetu Marmaţiei

0
46

La bustul lui Mihai Eminescu din Sighetu Marmației s-a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale și împlinirea a 170 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei românești. În orașul care și-a păstrat de-a lungul anilor calitatea de capitală spirituală a Maramureșului voievodal, „în orașul cu poeți”- gazdă de aproape o jumătate de veac a unui mare Festival de poezie, s-a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale și împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.
La bustul din marmură albă, realizat de sculptorul Mihai Borodi, nu demult plecat și el printre stele, a avut loc o slujbă de pomenire și de sfințire săvârșită de protopopul Vasile Aurel Pop și preotul Dan Sidău. Câteva sute de elevi, profesori, reprezentanți ai Consiliului Local, Primăriei, instituțiilor de cultură, sigheteni de diferite vârste și profesii, s-au bucurat de o sărbătoare luminată de soarele strălucitor de ianuarie. Despre Mihai Eminescu au vorbit ing. Horea Scubli – primarul municipiului, (inițiator al ridicării bustului) și protopopul Vasile Aurel Pop. Momentul artistic a fost susținut de prof. Gheorghe Ștețca, prof. Lenuța Petrovan și grupul vocal instrumental de la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, iar versurile dedicate lui Eminescu au fost recitate de un grup de eleve de la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand”. Evenimentul a fost moderat de prof. dr. Ioan Dorel Todea. Primarul Horea Scubli și viceprimarul Ildiko Bereș au depus o coroană de flori din partea administrației locale. În încheiere, grupul vo­cal-instrumenal al elevilor de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” a susținut un recital muzical, dovedind că orașul are numeroase talente în toate genurile artistice.
Eminescu s-a referit de multe ori în scrierile sale la Maramureş şi mai ales la istoria acestui ţinut şi la voievozii descălecători. Eminescu nu a încetat niciodată să fie contemporanul nostru, iar opera sa nu a încetat niciodată sa fie actuală, indiferent că vorbim despre poezia, proza sau publicistica celui mai cunoscut scriitor român.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.