– Ceremonie solemnă la Centrul Universitar Nord din Baia Mare –
Profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, președintele Academiei Române, a fost distins ieri, 31 ianuarie, cu titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Ceremonia solemnă, cea mai importantă manifestare din ultimii ani din cadrul UTCN, a fost găzduită în Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
• Laudatio în numele întregii comunități academice a UTCN
Prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete, președintele Senatului UTCN, a punctat în cadrul festivității faptul că „Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a știut întotdeauna să prețuiască valorile. Din păcate, în România, astăzi, greu mai auzim de recunoștință, dar Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca știe că oamenii de valoare trebuie prețuiți acolo unde sunt, trebuie căutați, trebuie descoperiți și astăzi suntem aici pentru că îl avem lângă noi nu doar pe președintele Academiei Române și pe rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, ci un om, un suflet mare, un român adevărat”. Cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa (doctor datorită meritelor), conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, a rostit un Laudatio în numele întregii comunități academice a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. „Includerea onorifică în corpul său academic (al UTCN, n.r.) a istoricului, profesorului, rectorului și academicianului Ioan Aurel Pop reprezintă o concretizare firească a culturii interdisciplinarității promovate în universitatea noastră. Este dificil să concentrezi în câteva pagini toate datele relevante referitoare la covârșitoarea personalitate a distinsului nostru oaspete, precum și multiplele realizări de excepție ale domniei sale. Personalitate proeminentă a istoriografiei române actuale, medievist neîntrecut, cunoscător al unor limbi de circulație internațională precum: engleza, franceza, germana, italiana, la care se adaugă maghiara, latina, paleografia slavă etc., domnul Ioan Aurel Pop se bucură de o largă apreciere în mediile academice din întreaga lume, impunându-se ca un istoric competent și responsabil care dispune de o uriașă capacitate de analiză și sinteză. La acestea se adaugă tactul, dar și fermitatea, exigența față de sine și față de cei din jur, patriotismul sincer și luminat, toate acestea într-o exemplară simbioză”, a punctat conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
• „Legăturile academicianului Ioan Aurel Pop cu Maramureșul sunt vechi și constante”
Textul Laudatio a relevat audienței parcursul intelectual al academicianul Ioan Aurel Pop, excelenta pregătire științifică, prestația sa academică, direcțiile de cercetare pe care le-a impus în spațiul științific și cultural românesc. „Întreg parcursul său intelectual este însoțit de o spectaculoasă colecție de superlative. A absolvit liceul ca șef de promoție, a intrat primul la facultate și a absolvit-o ca șef de promoție. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 2001, iar în 2010, la vârsta de 55 de ani, devine cel mai tânăr membru titular din istoria distinsului for de știință și cultură a țării. Domnia sa este, de asemenea, rectorul celei mai prestigioase universități românești, iar începând cu 5 aprilie 2018 este președintele Academiei Române. În paralel, este și cercetător științific, gradul I, la Centrul de Studii Transilvania din cadrul Fundației Culturale Române”, a adăugat conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare. Lista de premii, ordine și medalii, precum și multiplele titluri de Doctor Honoris Causa au fost, de asemenea, prezentate numeroasei audiențe subliniindu-se faptul că, din 2019, academicianul Ioan Aurel Pop este cetățean de onoare al municipiului Baia Mare. „Legăturile academicianului Ioan Aurel Pop cu Maramureșul sunt vechi și constante. Amintim aici că domnia sa a prefațat cea de a patra ediție a Diplomelor maramureșene din secolele XIV și XV, iar în calitate de coordonator și coautor, a contribuit decisiv la apariția Diplomelor maramureșene din secolele XVI-XVIII, provenite din colecția lui Ioan Mihaly de Apșa. Contactele științifice, colaborarea intelectuală și legăturile de prietenie ale academicianului Ioan Aurel Pop cu Facultatea de Litere a universității noastre și, îndeosebi, cu colegii noștri filologi sunt vechi, statornice și constructive în plan intelectual. Menționăm aici că domnul academician a participat ca membru în comisii pentru susținerea unor teze de doctorat în cadrul Facultății de Litere. Academicianul Ioan Aurel Pop a susținut, de-a lungul anilor, mai multe conferințe, prelegeri și seminarii, în cadrul Facultății de Litere din Baia Mare, acestea debutând în anii 1990 (…) Putem aminti în mod particular susținerea în această aulă a conferinței „Cum s-a făurit România”, în octombrie 2017, eveniment de o elevată ținută care a suscitat un mare interes științific și a generat o puternică emulație patriotică în urbea noastră. Toate acestea arată multiplele afinități spirituale ale domnului academician Ioan Aurel Pop cu spațiul academic și cultural din Baia Mare”, a prezentat conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
• „Maramureșul a avut, între țările țării, un rol esențial”
În discursul său, academicianul Ioan Aurel Pop şi-a exprimat recunoştinţa, mai întâi, pentru onorarea de a i se acorda acest titlu, mulțumindu-le colegilor de la Facultatea de Litere, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare și, firește, de la UTCN. „Mulțumesc pentru această onoare. Când ești onorat la tine acasă și eu sunt onorat acum la mine acasă, nu departe, e mare lucru fiindcă nimeni nu-i profet în țara lui. Colegii au făcut un gest de mare bunăvoință pe care nu o să-l primească neapărat toată lumea cu bunăvoință. Noi, la Cluj, suntem singurul centru universitar din țară care avem un consorțiu al celor șase universități de stat, acționăm împreună, gândim împreună la viitorul învățământului superior și al cetății. Prin urmare, e un titlu acordat în familie. Le mulțumesc colegilor mei de la Facultatea de Litere, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare și, firește, de la universitatea voastră mamă”, a mărturisit academicianul Ioan Aurel Pop. În continuare, academicianul Ioan Aurel Pop a făcut cadou audienței o analiză demnă de toată atenția a Țării Maramureșului, încă de la prima informație documentară. În esența concluziei sale, distinsul invitat a punctat grațios faptul că „Maramureșul a avut, între țările țării, un rol esențial: acela de păstrător al rânduielilor românești sub stăpâniri străine și la marginea teritoriului etnic românesc, conservând cu obstinație limba, credința bizantină, conștiința latinității, costumul popular, arhitectura tradițională de lemn, adică toate caracteristicile de bază ale poporului român”.