Artă la 12 ani

0
136

La cei 12 ani, Mark Daniel Banc deţine un premiu pentru pictură. El a fost premiat în cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului de Pictură Pan-Armean „Martiros Saryan” de la Erevan. În această săptămână, Mark Banc a avut şi prima sa expoziţie. La eveniment a participat inclusiv Excelența Sa, Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România. Expoziţia poate fi admirată şi în aceste zile în holul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, în imediata apropiere a Salonului Artelor.

Un artist ca „un chinez bătrân”

Mark Daniel Banc pictează sub îndrumarea profesorului său, Mihai Tirică. „De aproape 5 ani este membru al Cercului de Pictură Hollosi Simon al Uniunii Armenilor din România, filiala Baia Mare. Vă reamintesc că Hollosi Simon a fost un mare pictor de origine armeană, ambii părinţi fiind armeni”, a punctat în deschiderea vernisajului, Sorin Gădălean, preşedintele Uniunii Armenilor din România, filiala Baia Mare.
Pe micul artist îl caracterizează seriozitatea, dar şi pasiunea cu care pictează, după cum a dezvăluit chiar dascălul său. „Alături de Mark mai sunt 13 copii care vin şi lucrează cu noi. Toţi au şansa să participe la acest concurs. Astăzi pe simeze vedem ceea ce alţii au considerat că merită apreciat la adevărata valoare. Mark se distinge prin răbdarea, seriozitatea şi dedicaţia pentru artă. Pe el l-am remarcat acum câţiva ani când am început să pictăm în Muzeul Satului. El parcă e un chinez bătrân. Unde îl pui acolo stă, cu pensula în mână. Nu vrea mâncare, nu bea, se concentrează pe lucrare şi pe subiect şi îl duce la bun sfârşit. Aici e munca lui din ultimii cinci ani”, a spus Mihai Tirică.

Evenimente culturale, susţinute de Ambasada Armeniei în România

Vernisajul s-a bucurat de prezenţa unui oaspete special, Excelența Sa, Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România. Oficialul a mulţumit celor care au avut această iniţiativă de a promova cultura armeană.
„Este o mare onoare să mă aflu astăzi aici la această expoziţie. Îi mulţumesc în special domnului Sorin Gădălean care a fost fondatorul acestei idei în România. A iniţiat expoziţia Biserici armene din România. Ca un succes al acelei expoziţii am transmis invitaţia filialei din Baia Mare a Uniunii Armenilor pentru a participa la concursul ce îl comemorează pe unul din marii pictori armeni, Martiros Saryan care a ajutat la expunerea culturii armene pe plan internaţional. Noi, ca ambasadă, trebuie să susţinem şi să încurajăm tinerii care doresc să participe şi să celebreze cultura armeană. Îl felicit pe tânărul autor al acestor creaţii. Sunt convins că e doar începutul carierei sale de artist şi că va avea un parcurs plin de succes. Sunt convins că asemenea iniţiative ale Uniunii Armenilor din Baia Mare vor continua”, a accentuat Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România. La vernisaj au mai fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, dar şi directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean. În cadrul evenimentului, tânărul pictor a primit diplome, dulciuri, dar şi o trusă de pictură.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.