„Sănătatea reproducerii – dreptul şi responsabilitatea ta!”

0
46

În această lună, februarie, prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii , Ministerul Sănătăţii organizează campania „Protejează-ţi sănătatea! Sănătatea reproducerii-dreptul şi responsabilitatea ta!”, campanie care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii reproducerii la adolescenţi şi femeile gravide şi are ca obiectiv creşterea nivelului de informare a acestora despre contracepţie, importanţa planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile şi complicaţiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

România, locul I în UE la procentul naşterilor înregistrate la adolescente

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în UE în ceea ce priveşte procentul naşterilor înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor. În anul 2018, a crescut de asemenea numărul şi ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de mare risc pentru mamă şi copil. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”, mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale, este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situaţia unei mame, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile.
Campania este implementată la nivel judeţean de către Direcţia de Sănătate Publică Maramureş (director executiv: dr. Rareş Pop), suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.