Legea Educației a fost modificată!

0
196

O inițiativă legislativă care modifică Legea Educației Naționale a fost adoptată luni de Parlament. Potrivit acestuia, în sistemul preuniversitar, numărul de elevi într-o clasă va scădea, transportul va fi gratuit pentru elevi, un consilier școlar se va ocupa de 500 de elevi sau 300 de preșcolari, iar norma didactică va fi schimbată. În ceea ce privește mediul academic, noua lege elimină numărul de mandate ale rectorilor.

• Clase cu o medie cuprinsă între 14 și 22 de elevi

Proiectul de lege votat în plenul Senatului prevede reducerea numărului de elevi într-o clasă în contextul în care, în prezent, multe clase au și mai mult de 30 de elevi. Astfel, în educația antepreșcolară, grupa va cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8, iar în învățământul preșcolar grupa va avea în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17. În învățământul primar, clasa va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22, în vreme ce în învățământul gimnazial clasa va avea în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. În învăță­mântul de artă, clasa va cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 25. În învă­ță­mântul liceal și profesional, clasa va cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26, învă­ță­mântul dual – în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26, instruire practică și pregătirea de specialitate – grupe de minimum 8 elevi și maximum 12 elevi, învățământul postliceal – în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26, învățământ special pentru elevi cu deficiențe ușoare și/sau moderate – grupa va cuprinde, în medie, 8 elevi, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 10, învățământul special pentru elevi cu deficiențe grave – grupa va cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 5.

• Un consilier școlar la 500 de elevi sau 300 de preșcolari

Același proiect care modifică Legea Educației Naționale dă gratuitate elevilor pentru transport. „Elevii din învăță­mântul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru trans­portul local în co­mun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli”, se arată în document. Legea adoptată în Parlament modifică și numărul de elevi de care ar trebui să aibă grijă un consilier școlar. Dacă în prezent un consilier școlar ar trebui să se ocupe de 800 de elevi, modificarea arată că acesta va avea în grijă un număr de 500 de elevi sau de 300 de preșcolari. O altă modificare adusă de lege este la articolul privind norma didactică a profesorilor. Articolul 262 din Legea Educației este modificat în sensul că profesorii au 40 de ore de lucru pe săptămână, dar în aceste ore pot să facă și pregătire remedială cu elevii. În privința învățământului universitar, legea aduce o modificare importantă pentru rectori. Aceștia nu vor mai fi condiționați numai pentru două mandate. Parlamentarii au modificat articolul în care se preciza acest lucru, iar acum „durata mandatului de rector este de 4 ani”, fără a preciza numărul de mandate. Legea a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.