Sute de jucători de păcănele, tăiaţi de la ajutoarele sociale

0
313

Jocurile de noroc îi lasă fără ajutoare sociale pe mai mulţi maramureşeni. Inspectorii Curţii de Conturi şi cei ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş au sesizat că numeroşi beneficiari ai banilor de la stat au câştigat sume importante la păcănele sau la pariurile sportive. Oficialii AJPIS au constatat că pe Calea Mireşului, în Şomcuta Mare, aproape toată comunitatea a păcălit statul în acest mod. Situaţii similare se regăsesc în Hideaga, comuna Satulung şi în Ţicău, oraşul Ulmeni.
Aproape o mie de maramureşeni au jucat alba neagra cu statul. Oamenii au încasat ajutoare sociale. În general, este vorba despre alocaţii oferite pentru susţinerea familiei, dar şi de ajutoare pentru venitul minim garantat. Ulterior, banii îi cheltuiau la jocuri de noroc sau pariuri sportive. Mulţi dintre aceştia s-au ales cu venituri consistente în urma jocurilor la păcănele, ceea ce i-a scos din start de pe lista celor îndreptăţiţi să primească bani de la stat. Numai că, maramureşenii au sperat că vor fi în postura de “hoţul neprins, negustor cinstit”. N-a fost să fie aşa pentru că verificările Curţii de Conturi şi ale AJPIS au evidenţiat neregulile. Acum beneficiarii trebuie să returneze ajutoarele încasate pe nedrept.
“S-au intersectat bazele de date şi s-a constatat că numeroase persoane din Maramureş au practicat jocuri de noroc şi au obţinut venituri consistente. Unii poate au câştigat 100.000 lei, anual. S-a pus problema verificării acestor informaţii. Am cerut de la Primării să ne comunice dacă au jucat: poate a jucat altcineva din familie sau i-au luat buletinul şi a jucat altcineva. Acolo unde s-a impus am făcut debite. Am trimis adrese cu returnarea banilor. Şi acum beneficiarii au reacţionat”, au precizat responsabilii AJPIS Maramureş.
Sunt situaţii în care beneficiarii au avut pe cineva din familie care a jucat la păcănele, dar de plătit tot trebuie să plătească. “A venit o mamă cu unul din cei doi băieţi ai săi, din Ruscova. Eu nu am jucat, s-a dezvinovăţit femeia. Şi de faţă cu noi, băiatul s-a înroşit, ne-am dat seama că el a jucat. A recunoscut. El a jucat, dar nu i-a dat banii mamei sale”, au mai punctat oficialii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială.
Probleme de acest gen au fost în întreg judeţul: de la Ulmeni până la Repedea, Sighetu Marmaţiei şi Borşa. Sumele pe care instituţia judeţeană trebuie să le recupereze sunt de ordinul miilor de lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.