„E o mare bucurie când reușesc să ajut bolnavii” (pr. Mihai Șimonca)

0
133

Din încredințarea episcopului eparhial, începând cu data de 21 aprilie a anului 2010, părintele Mihai Șimonca are în grija sa Misiunea Greco-Catolică Spitale oferind, zi de zi, asistență spirituală bolnavilor internați în unitățile sanitare din municipiul Baia Mare. Experiența de aproape zece ani în acest climat al suferinței i-a relevat părintelui împrejurări dintre cele mai felurite și, de multe ori, remarcabile. Regăsirea credinței, mărturisirea la mai mult de 60 de ani de la ultima spovadă ori deschiderea sufletului înainte de trecerea la cele veșnice sunt circumstanțe ce relevă utilitatea acestei misiuni.

• de cele mai multe ori, suferințele sunt așa de crunte încât moartea nu mai este ceva sumbru, ci mai mult o eliberare

Reporter: Ce implică activitatea dumneavoastră zilnică, aici, în spital?
preot Mihai ȘIMONCA: De obicei, încep cu Sfânta Liturghie, dimineața, de la ora 9. După aceea, vizitez bolnavii pe secțiile cu risc mai mare de a-și pierde viața: ATI, Reanimare, Cardiologie, Oncologie, Hematologie. Vizitez bolnavii prin saloane, le propun să se spovedească celor care sunt într-o stare mai gravă. Ușor, ușor mă preocup pentru pregătirea lor spirituală pentru nașterea pentru veșnicie.
R.: Sunt deschiși bolnavii în a comunica cu preotul în astfel de situații?
pr. M.Ș.: De cele mai multe ori da, dar am întâlnit și situații în care am fost refuzat și acolo nu insist, las libertate omului de a alege ce dorește pentru sufletul său. Dar sunt unii care se deschid foarte bine, după zeci de ani de la o ultimă spovadă pe care au făcut-o. Au fost situații în care au trecut 20 de ani, 30 de ani, cel mai mult – 60 de ani de la ultima spovadă. Și e o mare bucurie când reușesc să ajut bolnavii, iar cei care primesc asistență spirituală, chiar dacă pleacă spre veșnicie, pleacă cu un zâmbet pe buze și cu oarecare bucurie interioară și dorință de a ajunge acolo, în viața veșnică. Pentru că, de cele mai multe ori, suferințele sunt așa de crunte, de mari încât, pentru ei, moartea nu mai este ceva sumbru, ci mai mult o eliberare. Îi fac să înțeleagă că moartea nu este nimic altceva decât o punte de trecere dintr-o viață trecătoare într-una fără de sfârșit. Atunci, sufletele lor se deschid și primesc o bucurie mare, mare.

• peste 1.500 de pacienți vizitați, anual, de Ziua Bolnavului

R.: Cum e să lucrezi într-un astfel de mediu?
pr. M.Ș.: Solicitant, obositor de multe ori, dar și cu satisfacții mari.
R.: În luna februarie, se marchează și Ziua Bolnavului. Ce pregătiri se fac anual în acest sens?
pr. M.Ș.: Da, în fiecare an, ne străduim să acordăm o atenție deosebită bolnavilor internați în toate spitalele din oraș pentru că misiunea mea nu se limitează doar la Spitalul Județean, deși aici sunt angajat. Misiunea Spitale, care mi-a fost încredințată de episcopul eparhial, cuprinde și celelalte unități sanitare din Baia Mare: Spitalul de boli infecțioase și psihiatrie, Spitalul TBC, Policlinica 2. Iar de Ziua Bolnavului, facem, de obicei, Sacramentul dedicat bolnavilor, celebrăm Maslul de obște, invităm preoți din protopopiat și din alte protopopiate, iar după oficierea Sacramentului vizităm toți bolnavii din toate secțiile și din toate spitalele pentru a ajunge cu uleiul sfințit de la Maslu la toți bolnavii. De asemenea, sunt mărturisiți toți cei care doresc să se spovedească. În mod simbolic, oferim o cărticică de rugăciuni, un rozariu, o iconiță și o portocală. Sunt peste 1.500 de bolnavi de vizitat în fiecare an și nu e chiar așa de simplu.
R.: Primiți ajutor în această misiune și din partea altor preoți?
pr. M.Ș.: Da, părintele Ioan Fîrte se ocupă de Spitalul de boli infecțioase și psihiatrie, iar în eparhie preoții parohi oferă asistență pacienților acolo unde sunt unități spitalicești, precum: Vișeu, Sighet, Borșa, Târgu Lăpuș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.