Mii de borşeni se întorc acasă din Italia, din cauza coronavirusului

1
339

Mii de borşeni care locuiesc în Italia, zona Lodi şi nu numai, se îndreaptă masiv spre casă cu diferite mijloace de transport (maşini, microbuze, avioane etc.), disperaţi fiind de situaţia creată acolo de coronavirusul ucigaş. Aceştia trimit veşti în ţară cum că magazinele sunt golite de alimente, nu mai au ce mânca, lumea s-a izolat în case, iar instituţiile sunt închise. Măştile de protecţie s-au epuizat din farmacii.
Primarul Borşei, Ion Sorin Timiş, a înfiinţat un grup pe o reţea de socializare: “Sprijin pentru sănătatea borşenilor din Italia”, grup pe care maramureşenii aflaţi în Italia pot să comunice mai bine, arătând situaţia existentă acolo şi a cere sprijin la nevoie.
Primarul scrie: “Am creat acest grup pentru a veni în sprijinul borşenilor din Italia, din zonele unde au apărut situaţii de infectare cu Coronavirus COVID19. Din dorința de a evita orice fel de probleme ulterioare, borșenii care se întorc în această perioadă în țară sunt rugați să declare zona din care vin, să menționeze obligatoriu dacă este vorba despre zona Lodi și să accepte să li se facă analizele preliminare, având în vedere că au fost semnalate cazuri de coronavirus în anumite zone din Italia.
Totodată, după ce ajung acasă, timp de cel puțin 14 zile trebuie să stea izolați în casă și să nu intre în contact cu alte persoane, indiferent că prezintă sau nu simptome de boală. De asemenea, să anunțe la Primărie că au ajuns la domiciliu pentru a putea să le trimitem medici care să-i monitorizeze în perioada de carantină”.

Măsurile de precauţie pentru evitarea infectării cu coronavirus şi simptomele care obligatoriu trebuie să vă ducă la medic

Coronavirusul nu se transmite prin aer, ci prin contactul la nivelul suprafeţelor, prin picăturile de tuse ajunse pe faţă, gură, nas, ochi. Dacă cineva tuşeşte şi sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafaţă cu mâna şi apoi îşi va atinge faţa, gura, ochii, va fi infectat.
Simptomele sunt febră, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație, care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână. Perioada de incubație este între 2-14 zile, dar de câteva zile se sugerează că ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă, fără simptome, omul este contagios și răspân­dește virusul. Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20, apoi la peste 25-30 începe să mai moară. Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanţi comuni precum alcoolul medicinal. Deci, igiena mâinilor e foarte importantă. Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini. Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cele mai des folosite.
Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe.
Oricine începe să aibă febră, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte ţări asiatice în ultima lună, nu iese din casă, pune masca și anunță ambulanţa la 112.
Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%. Cei mai mulţi se vindecă total 97%. Doar cazurile grave se internează, adică cei care au nevoie de suport în respirație şi la care starea este afectată.
Momentan, nu există un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente. Se merge doar pe simptomatice până în prezent.
Cele mai afectate ţări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou, Italia. Momentan, nu sunt cazuri în România. (o.m.)

1 COMENTARIU

  1. CUM SE ÎNTORC ACASĀ CEI DIN LODI??, DACĀ EU AM PUS POZA PE FACEBOOK ȘI MÎINE VOI PUNE ȘI VIDEO CARE ARATĀ CLAR !!!, NIMENI NU INTRA SAU IESE DIN ZONELE PRESUPUSE A FI AFECTATE DE CORONAVIRUS????

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.