0800800358 – TELVERDE pentru noul coronavirus COVID-19

0
76

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetă­țenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19.
Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.
Cetățenii pot apela numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE.
Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 8-23, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.
Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!
În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.
Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus), astfel că nu se poate vorbi de o epidemie.
Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș, este în stare bună și nu prezintă simptome specifice.
Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital și se află în monitorizare, clinic și biologic.
De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica și testa persoanele cu care cetățeanul român purtător al virusului a intrat în contact.
La Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș sunt în lucru 17 probe biologice.
Joi dimineața, Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României informa că 99 de persoane se află în carantină, iar 5.667 sunt monitorizate la domiciliu.

Carantină pentru persoanele suspecte cu noul coronavirus

Ministerul Sănătății a emis un Ordin pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19.
Conform documentului, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.
De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.
Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.