De aproape 26 de ani, Surorile Benedictine de la Sighet contribuie la spiritualitatea eparhiei

1
409

Cu binecuvântarea Preafericitului Lucian Mureșan, actualul Cardinal, în vara anului 1994, Surorile Benedictine de Caritate inaugurează, la Sighetu Marmației, prima casă a congregației din România. Mai întâi, deschid ușa copiilor săraci, iar după scurt timp devin sprijin și pentru tinerele fără rost în viață. Încet, se consolidează fundația Casa Famiglia Madre Colomba în cadrul căreia funcționează, astăzi, și o grădiniță. Zi de zi, surorile benedictine vin în ajutorul copiilor mici, elevilor aflați în risc de abandon școlar, tinerelor cu nevoi, asigurând, totodată, servicii de igienă și asistență medicală, educație catehetică copiilor din parohie, precum și formare morală și religioasă tinerilor. Detalii despre activitatea celor 26 de ani în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș a Surorilor Benedictine de Caritate oferă, în cele ce urmează, sora Livia Rus, superioara.

• în 1994, surorile benedictine sosesc în România

Reporter: În acest an, Surorile Benedictine de Caritate vor aniversa 26 de ani de prezență în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. Care e istoria acestei congregații și cărui fapt se datorează înființarea unei filiale și în eparhia noastră?
sora Livia RUS: Este adevărat, am sărbătorit anul trecut 25 de ani de prezență a congregației în România, mai precis în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. Congregația Surorilor Benedictine de Caritate s-a înfiinţat în anul 1908 fiind fondată de către călugărița benedictină de viață monastică maica Colomba Gabriel care, după ce a trecut prin școala crucii într-o mănăstire din Polonia, ajunge la Roma. Aici, descoperă adevărata sa vocație: de a fi mama celor nevoiași, cele dintâi fiind fetele tinere muncitoare venite la Roma din diferite părți ale Italiei precum și a copiilor, bătrânilor, persoanelor bolnave și sărace. Astfel, devine fondatoarea Surorilor Benedictine de Caritate, care și azi își continuă carisma ei în sânul Bisericii. Papa Ioan Paul al doilea în 16 mai 1993 o declară fericită pe maica Colomba, iar în 1994 sosesc în România primele sale surori însoțite de Maica Generală Lidia Storti. Surorile deschid o casă în Dieceza noastră cu binecuvântarea Preafericitului Lucian Mureșan, actualul Cardinal, care le primește cu bucurie convins fiind de contribuția lor la spiritualitatea diecezei, dar și datorită hotărârii Consiliului General de a deschide o casă care să fie un punct de legătură cu dieceza de unde multe tinere au aderat la misiunea și spiritualitatea Maicii Colomba.
R.: Care a fost evoluția congregației în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș?
sr. L.R.: Aș putea să spun că evoluția activită­ții congregației în dieceza noastră a fost mereu în creștere prin constituirea ei ca fundație pe teritoriul României în anul 1997 și, apoi, prin operele de caritate oferite celor care au nevoie de ajutor material și spiritual, precum casa de tip familial pentru tinerele din Sighet și împrejurimi oferindu-le oportunitatea de a continua studiile și a-și construi un viitor demn, formându-se la școlile liceale și profesionale din municipiu, dar și formându-se în baza curriculumului pe care îl oferă comunitatea fiind conectați la nevoile societății cu o contribuție la creșterea calității vieții la formarea de buni locuitori cărora să le pese de cei din jur, formarea la datoria respectului și iubirii reciproce.

• grădinița, un răspuns la nevoile societății

R.: De unde provin surorile care formează comunitatea de la Sighetu Marmației?
sr. L.R.: De-a lungul acestor 25 de ani, pot să spun că au activat în comunitatea din Sighet surori de origine română și de origine italiană, în momentul de față comunitatea este formată dintr-o soră romano-catolică din Italia și una greco-catolică din dieceza de Maramureș care lucrează împreună cu un grup de persoane laice în favoarea celor mai mici frați ai Domnului.
R.: Care sunt principalele proiecte derulate în cei 25 de ani de prezență la Sighet?
sr. L.R.: Raportându-ne la scopul pentru care s-a constituit ca fundație, principalele proiecte sunt: Casa Familială Madre Colomba, ca centru de găzduire pentru copii și tineri, și centrul de zi pentru copii școlari și preșcolari cu proiectul „Ai carte, ai parte”.
R.: Grădinița Madre Colomba este una dintre realizări. Ce proiecte derulați în cadrul grădiniței, câți copii frecventează grădinița?
sr. L.R.: Da, grădinița este o realizare a articolului nr. 8 din Statutul Fundației și un răspuns la nevoile societății și, mai ales, a celor marginalizați, a celor care stau la periferia societății, iar proiectul în derulare „Ai carte, ai parte” este tocmai pentru a da continuitate procesului de creștere și educare a celor mici. În acest an școlar, grădinița noastră este frecventată de un efectiv de 34 de preșcolari.
R.: Surorile Benedictine de Caritate de la Sighet asigură, zilnic, și prânzul pentru peste 100 de persoane din Centrul rezidențial de tip familial. Dați-ne câteva detalii despre proiect.
sr. L.R.: De fapt, nu este un alt proiect pentru că, în cadrul centrului de zi pentru copii școlari și preșcolari, tuturor copiilor care frecventează centrul li se asigură masa de prânz, iar celor preșcolari le asigurăm micul-dejun, prânzul și ujina. Iar celor din centrul de găzduire sau casa familială li se asigură tot ceea ce poate asigura o familie pentru buna creștere și realizare a tinerelor provenite din familiile fără posibilități. Numărul celor care participă zilnic la această multiplicare a pâinii este acum în jurul a 100 de persoane incluzând și personalul care colaborează la această operă fie voluntar sau cu contract de muncă individual.

• servicii stomatologice gratuite pentru copii

R.: Ce alte servicii mai asigurați pentru comunitatea de la Sighet?
sr. L.R.: Alte servicii de care se bucură comunitatea din Sighet, mai precis comunitatea greco-catolică, este formarea catehetică, fiind atât de necesară și formarea pentru primirea sfintelor sacramente, dar și o formare pe care încercăm să o oferim adulților, colaboratorilor noștri, părinților copiilor beneficiari și voluntarilor care sprijină opera noastră. Activitățile care se derulează în cadrul fundației sunt potrivite vârstei copiilor și tinerelor, dar și în funcție de nevoile lor formative, atât nevoilor de sănătate și igienă, deprinderi gospodărești, artistice, culturale. Menționând mai sus de prânzul zilnic oferit tuturor beneficiarilor, dorind să hrănim trupul, mintea și sufletul trebuie să ne preocupe și un minim de igienă corporală ceea ce pentru mulți locuitori ai Sighetului este un lux. Aici fundația vine în sprijinul lor și oferă, săptămânal, serviciul dușuri pentru ca să se prezinte toți copiii fundației curați, spălați, dar, mai ales, cei care acasă nu au aceste posibilități. Printre alte servicii pe care comunitatea Surorilor Benedictine de Caritate împreună cu colaboratorii lor le oferă comunității din Sighet mai este unul foarte important pentru sănătatea dentară a copiilor. Acest serviciu se realizează în colaborare cu Cabinetul Medical Individual de Medicină Dentară dr. Rednic Radu-Ioan care oferă într-un cabinet stomatologic amenajat în cadrul fundației cu tot necesarul activităților de tratamente și îngrijire gratuită pentru copiii beneficiari ai Fundației, dar și ai celor din toate Centrele de Plasament din municipiul Sighetu Marmației. Un alt beneficiu de care copiii Sighetului se bucură este tabăra de vară care se realizează în colaborare cu Asociația Fraților Franciscani Capucini pe o perioadă de patru săptămâni deschisă tuturor copiilor din Sighet de la 6 la 14 ani, indiferent de starea socială, etnie sau religie. Aici, copiii sunt îndrumați să învețe, nu după formule pe de rost și o programă încărcată, ci prin joc, direct din ceea ce văd, trăiesc, simt și experimentează împreună.

1 COMENTARIU

  1. Buna vreau sa va aduc la cunoștință că mi am lăsat fetele la dumnevoastră pe Racoș Alexandra și pe moșnean Ioana deoarece nu am posibilitate unde sa le țin mă refer la locuința eu am stat in chirie in cuza vodă iar acel proprietar mă tipat afara deoarece nu am avut bani să plătesc la timp eu sunt mama moșnean aurora iar rugămintea mea e sa le țineți 3,4 luni de zile până îmi găsesc o locuință acuma eu locuiesc pe strazi

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.