Gripa aviară din Seini a fost stinsă

0
31

În 22 februarie 2020, au fost ridicate toate restricțiile impuse în județul Maramureș ca urmare a apariției virusului gripei aviare H5N8 pe platforma avicolă din Seini. Din fericire, virusul nu s-a extins, meritul fiind al medicilor veterinari, care au luat măsuri ferme de eradicare a infecţiei. Dar gripa aviară evoluează în continuare în Bulgaria, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Ucraina, deci mesajele de alertă de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi de la Comisia Europeană trebuie respectate de către avicultori. Medicii veterinari supraveghează păsările din ferme şi procesele tehnologice de abatorizare şi procesare a cărnii de pasăre.
ANSVSA ne-a informat că Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Gripa Aviară (din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti) a trimis probele prelevate de la cele două ferme avicole din Seini şi la Instituto Zooprofilattico Sperimentale Diseate din Italia, iar rezultatele testelor efectuate au fost următoarele:
• influenza type A virus – pozitiv;
• influenza A virus subtipe H5 – pozitiv;
• influenza A virus subtipe H5 – pozitiv;
• influeza A virus – pozitiv;
• influenza A virus neuraminidase subtype N8 influenza A virud subtip H5 – pozitiv;
• secvenţa de aminoacizi a fost atribuită virusului influenţei aviare subtip H5;
• secvenţa de aminoacizi la situl de clivare al genei HA a fost atribuită virusului influenţei aviare înalt patogene HPAI.
Informaţie primită de la dr. Alina Monea, şef-serviciu Comunicare şi logistică documentară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.