Spitalele maramureșene din subordinea Consiliului Județean, finanțate cu prioritate

0
51

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a anunțat că va aloca resurse financiare din fondul de rezervă la dispoziția Consiliului Județean spre instituțiile din subordine, aici referindu-se în principal la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”și la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.
Primul mare efort financiar va merge către Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, unde urmează să se demareze procedura de achiziție publică a platformei integrate de biologie moleculară Real Time PCR, care va permite procesarea a peste 300 de teste pe zi. Deși, inițial, investiția de aproximativ 450.000 lei a fost gândită sub forma unui parteneriat între CJ Maramureș, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, această abordare este una greoaie și ar întârzia mult achiziția, în momentul de față nefiind deschise file de finanțare la nivelul Ministerului Sănătății. Din acest motiv, CJ Maramureș va suporta întreaga sumă necesară din bugetul propriu, urmând ca ulterior să încerce decontarea acesteia din bugetul de stat.
Prin urmare, începând cu finalul săptămânii viitoare, maramureșenii ar trebui să poată fi testați, fără a mai fi necesară trimiterea probelor la Cluj-Napoca, unde procesarea durează foarte mult din cauza faptului că acolo sunt colectate toate probele din regiunea de Nord-Vest.
În acest moment, în cadrul spitalului se pregătesc încăperile în care urmează să funcționeze platforma integrată de biologie moleculară și au loc instruiri ale personalului, așteptările fiind ca în cel mai scurt timp, Maramureșul să poată să respecte recomandările OMS în ceea ce privește testarea unui procent cât mai mare din populație.
Echipamente de protecție pentru cadrele medicale la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare
Și la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, Consiliul Județean alocă fonduri pentru achiziționarea echipamentelor de protecție pentru cadrele medicale și pacienți. Deși unitatea spitalicească a avut stocuri importante de astfel de echipamente, împrejurările din ultima perioadă au dus la consumarea lor, în ultimele trei săptămâni fiind epuizate nu mai puțin de 80.000 de măști de protecție. Pentru a evita situația nefericită în care au ajuns mai multe spitale din țară, unde personalul medical s-a infectat din cauza lipsei materialelor de protecție, alocarea resurselor financiare cu această destinație se va face cu prioritate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.