Piața și magazinele alimentare, verificate de Protecția Consumatorilor

0
119

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș (CJPC) este una din instituțiile care veghează la aplicarea corectă a ordonanțelor militare dispuse pe teritoriul României. În acest context, se fac verificări permanente în piață şi în lanțurile de magazine alimentare pentru a se observa dacă sunt respectate măsurile de protecție, prevăzute de documentele date de Guvern.

Consilieri în piețe din partea comisarilor de la Protecția Consumatorilor

În ultimele zile, comisarii de la Protecția Consumatorilor Maramureș au ajuns în piețele agroalimentare din Baia Mare unde au dialogat cu administratorii acestora. A fost mai mult o acțiune de consiliere și informare cu privire la aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu Covid-19. S-a urmărit dacă e afișată la loc vizibil ordonanța militară cu prevederile în cauză, dacă e păstrată distanța corespunzătoare și dacă producătorii sunt dotați cu măști și mănuși de protecție. Comisarul-șef adjunct al CJPC Maramureș, Dacian Manoliu, a precizat că nu au fost semnalate probleme și prin urmare nu s-au dat amenzi.

Cum sunt respectate măsurile impuse de ordonanța militară în magazine?

Verificări similare se fac și în magazinele alimentare. Deocamdată, dispozițiile ordonanțelor par să fie respectate de agenții economici. Și consumatorii au anumite obligații: să păstreze distanța dintre persoane, conform ordonanței, să folosească mănușile de unică folosință la manevrarea alimentelor vrac. O altă recomandare făcută este aceea a utilizării cardului bancar, în loc de banii cash care au un potenţial crescut microbian.
Pe de altă parte, comisarii de la Protecția Consumatorilor au avut în vedere și măsurile de dezinfectare luate în magazinele alimentare. S-a constatat: igienizarea și dezinfectarea cărucioarelor de mai multe ori pe zi. De asemenea, clienții au la dispoziție mănuși de unică folosință și materiale pentru dezinfectarea mâinilor și a cărucioarelor înainte de intrarea în magazin; au fost plasate informări privind metodele de prevenire a contaminării atât la intrarea în magazine, cât și pe linia caselor de marcat și, în paralel, sunt difuzate frecvent anunțuri audio cu mesaje în acest sens; au fost aplicate marcaje speciale pe podea, care delimitează zonele de protecție individuală pe linia caselor de marcat, astfel încât să fie preîntâmpinată apropierea persoanelor una de alta sub limita recomandată de autorități; angajații au fost dotați cu măști, mănuși, vizier sau ochelari de protecție; casele de marcat și zonele de lucru (birouri, recepție marfă, livrări, etc.) au fost dotate cu distribuitoare de materiale de dezinfecție; a fost intensificată activitatea de curățenie, în cadrul magazinelor, personalul specific fiind dotat cu dispozitive de dispersie în masă a materialelor dezinfectante (atomizoare electrice sau manuale). În plus, este promovată, prin afișe în magazine, adoptarea unui comportament responsabil în ceea ce privește numărul de produse achiziționate.
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au anunțat că vor continua supravegherea piețelor și a magazinelor alimentare, astfel încât viața și sănătatea consumatorilor să fie protejate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.