🕮 Lecții de învățat 🕮 Arta de a trăi

0
110

Indiferent cât de mult îmbătrânesc, oamenii nu-şi pierd frumuseţea, ci doar și-o mută de pe feţe în inimile lor. Vârsta nu înseamnă cât de bătrân eşti, ci cât de bătrân te simţi. Sau te fac alții să te simți. Iar gradul de civilizaţie al unei societăți se vede şi în respectul faţă de bătrânii săi.
Marea actriţă Jane Fonda spunea că o zi din viață fără un moment de bucurie este o zi pierdută. O zi care aduce un moment de bucurie este o zi câștigată. Un suflet optimist vindecă boala mai repede. Iar un suflet fericit nici nu are ce vindeca, pentru că nu cunoaște boala…
Nimeni nu vrea să îmbătrânească, dar, din păcate, tinereţe fără bătrâneţe se obţine doar în basme. Nu toţi îmbătrânim la fel, ci fiecare după cum a trăit. Numai că prelungirea vieţii nu trebuie să reprezinte prelungirea bătrâneţii, ci mai degrabă o altă etapă. Care să nu devină o povară greu de dus. Și de familie și de societate! Iar Covid 19 ne-a arătat, încă o dată, barierele bătrâneţii: lipsa de resurse, lipsa de empatie, lipsa unor grupuri de suport și consiliere, solidaritatea între generații. Tinerii nu pot şti cum gândesc şi simt oamenii în vârstă, dar bătrânii sunt vinovaţi dacă uită cum a fost să fii tânăr.
A şti cum să îmbătrâneşti este semnul înţelepciunii. Face parte din marea artă de a trăi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.