Pentru IMM-uri, au fost aprobate granturi în valoare de 1 miliard de euro

0
26

Guvernul României a adoptat, la finalul lunii iulie, Ordonanța de urgență pentru deschiderea a 3 scheme de finanțare pentru IMM-urile care au fost puternic afectate de criza coronavirusului COVID-19, a anunțat Ministerul Economiei.
Măsurile adoptate de Executiv vizează sprijinirea din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în cuantum de 1 miliard euro, a întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții. Banii trebuie să ajungă la firme până la sfârșitul acestui an – a declarat ministrul Virgil Popescu.
Iată ce reprezintă cele trei forme de sprijin din fonduri externe nerambursabile:
• microgranturi pentru microintreprinderi, acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară
• granturi pentru capital de lucru, acordate beneficiarilor sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri
• granturi pentru investiții productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus.

Microgranturile, cu o valoare de 2.000 euro, se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară și sunt destinate:
• întreprinderilor mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31.12.2019
• PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în Anexa nr. 1
• PFA/CMI dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medicat acordat în baza OUG 43/2020.

Suma forfetară de 2.000 euro se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate în Schema de ajutor de stat.
Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
Bugetul alocat pentru acordarea de microgranturi este în valoare totală de 100 milioane euro.
Granturile destinate capitalului de lucru vor avea o valoare cuprinsă între 2.000 și 150.000 euro, fondurile alocate fiind în valoare de 350 milioane euro.
Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizează pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri, fiind destinat IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă.
Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește în tranșe, în funcție de cifra de afaceri aferentă anului 2019 și reprezintă 15% din aceasta, nu mai puțin de 2.000 euro și nu mai mult de 150.000 euro, bugetul alocat fiind în valoare de 350 milioane euro.
Valoarea granturilor nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat, în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat.
Pentru acordarea granturilor destinate capitalului de lucru, Ministerul Economiei va elibera, în perioada 1 august – 15 septembrie 2020, la cerere, certificate de situații de urgență, operatorilor economici a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 în perioada stării de urgență.
Granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investițiilor sunt în valoare de 550.000.000 euro.
Granturile pentru investiții nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate.

Granturile se acordă IMM-urilor care implementează investiții necesare pentru:
• extinderea capacităților de producție existente și a prestărilor de servicii
• realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente sau unități noi de prestare de servicii
• reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente sau a celor de prestare de servicii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.