Adormirea Maicii Domnului

0
54

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este fixat în calendarul ortodox pe 15 august. Este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Potrivit Tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înalțarea Mântuitorului. A fost înștiințată de îngerul Gavriil de ziua în care va trece la cele netrecătoare. Trupul ei nu a rămas în mormânt, pentru că Fiul ei, Cel care a biruit moartea, l-a ridicat la cer. Sfinții Părinți afirmă că după cum trupul ei a rămas integru, adică feciorelnic, în timpul nașterii lui Hristos din ea, tot așa a rămas trupul ei fără stricăciune întru adormirea şi mutarea ei de la viața pământească la viața cerească.
Sfinții Apostoli au fost aduși în chip minunat de Sfântul Duh din locurile în care vesteau Evanghelia, ca să-și ia rămas-bun de la Maica Domnului. Numai Sfântul Apostol Toma nu a fost de față la înmormântare, dar, prin lucrarea lui Dumnezeu, se învrednicește și el să ajungă la mormântul Maicii Domnului după numai câteva zile de la îngroparea ei și deschizându-se mormântul, nu au mai găsit trupul acesteia, ci doar giulgiul, semn că trupul ei fusese ridicat la cer.
Biserica Ortodoxă vorbește de Adormirea Maicii Domnului ca fiind o mutare la cele netrecătoare. O mutare nu doar cu sufletul, ci și cu trupul. Preafericitul Părinte Daniel mărturisea într-o predică închinată Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului că Sfinții Părinţi au rânduit ca acest praznic să fie numit mutare și nu înviere sau înălțare, pentru că Maica Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său. După cum Fecioara Maria L-a purtat pe Hristos în lume pe mâinile ei, tot așa și Hristos în ceruri, după adormirea Maicii Sale, a ridicat-o cu brațele Lui, arătând-o îngerilor ca fiind Împărăteasa cerurilor. Ca orice om, ea trece prin moarte, dar Maica Domnului nu rămâne în moarte, ci din iubire și cinstire pentru ea, Fiul său cel veșnic o ridică la ceruri.
În icoana sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Hristos este reprezentat cu un copil în brațe. Acest copil simbolizează sufletul Maicii Sale. Sfinții Părinţi afirmă că la puțină vreme de la ridicarea sufletului ei la cer, a fost ridicat și trupul ei. Interesant este că Maica Domnului este ținută de Hristos pe brațul stâng, după cum Maica Domnului L-a ținut pe Domnul pe când era copil.
Această mutare la ceruri a Maicii Domnului a fost profețită de psalmist în Psalmul 44, versetul 11, când a zis: Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată. Deci, Maica Domnului sta de-a dreapta Împăratului Hristos, Fiul ei. Acest verset din Psalmi se rostește de preot când săvârșește Proscomidia pentru Sfânta Liturghie, și anume când ia o părticică specială din prescura închinată Maicii Domnului și o așază în dreapta lui Hristos, Mielul lui Dumnezeu (Agnețul), Care Se jertfește pentru mântuirea lumii.
Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire (8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului).
Iulian Predescu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.