Începând cu data de 3 august, la biserica greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Călinești – Căieni, se desfășoară atelierele gratuite „Învață și du mai departe!”, aflate sub cupola Asociației Rădăcinilor Străbune și a Centrului de Informare Turistică din Călinești în cadrul proiectului Școala Rădăcinilor Străbune. În cadrul acestor întâlniri, copiii din sat învață despre tradițiile și obiceiurile locale, precum și elementele de istorie ce definesc comunitatea în care trăiesc.
• șase ani de la înființarea Școlii Rădăcinilor Străbune
Deloc întâmplător, debutul atelierelor a fost bifat exact în aceeași zi în care proiectul Școala Rădăcinilor Străbune, coordonată de prof. Măriuca Verdeș, a aniversat șase ani de la înființare. „În urmă cu șase ani de zile, tot într-o zi de 3 august, în postul Adormirii Maicii Domnului, a luat viață Asociația Rădăcinilor Străbune care nu a început oricum, ci cu rugăciunea preotului pentru că, până la urmă, fundația acesteia este una creștină, iar în cadrul ei vrem să readucem dragostea pentru sat, pentru tradiții, pentru obiceiuri, pentru tot ceea ce e valoros într-o comunitate rurală”, a punctat prof. Măriuca Verdeș. În cadrul primei întâlniri, participanții la ateliere au avut ocazia de a-l cunoaște pe un bătrân care le-a povestit felul în care și-a petrecut el copilăria și cum arăta comunitatea în vremurile de demult. „Pentru că am dorit, mai întâi, să le vorbim copiilor despre istoria locală, le-am dus un bătrân, pe Andreica Vasile, zis a Birăului, care le-a vorbit copiilor despre cum era el când era cocon, cum se îmbrăca, cum trăiau oamenii când erau diferite necazuri. Încercăm astfel, în cadrul fiecărui atelier, să aducem câte un adult care să coboare la mintea copiilor pentru a-i ajuta să înțeleagă mult mai bine, mai ușor, informațiile pe care dorim să le transmitem”, a explicat prof. Măriuca Verdeș.
• expoziție cu fotografii vechi din Călinești
După ce au descoperit cum era viața satului în acele vremuri, copiii au deprins cum se face pictura pe sticlă, au învățat cântece religioase închinate Maicii Domnului, au înșirat păstăi și mere pe ață. Mai mult, au vizitat o casă bătrânească din sat, au aflat mai multe despre portul tradițional din Țara Chioarului și chiar au vizitat atelierele unor meșteri locali. Totodată, copiii pregătesc indicatoare din lemn pentru traseul ce duce la biserica din Căieni. „Pe scurt, în fiecare zi, de la ora 16, încercăm să facem câte puțin din cât mai multe, totul pentru ca ei (copiii, n.r.) să fie, pe mai departe, transmițători, să ducă informația mai departe prin viu grai. Pentru efortul lor vom încerca să îi răsplătim pe copii în data de 8 septembrie, de hramul bisericii, Nașterea Maicii Domnului, cu un simpozion în cadrul căruia vom expune fotografii vechi din Călinești. Simpozionul va încheia aceste ateliere de vară și să sperăm ca, din toamnă, cele 25 de ore pe care le avem în învățământul preuniversitar, prin opționalul de folclor al Școlii Rădăcinilor Străbune, să ducă mai departe, informația ce definește cultura satului”, a arătat prof. Măriuca Verdeș. Pe lângă ateliere, Asociația Rădăcinilor Străbune are în lucru un proiect de editare a unor cărți. „Încercăm, prin intermediul Asociației Rădăcinilor Străbune, să scoatem de sub tipar și cărți despre istoria țărilor Maramureșului care să rămână ca document, în timp”, a concluzionat prof. Măriuca Verdeș.