Groșenii s-au săturat de mirosul de gunoi

0
255
Un balot de gunoi cîntărește circa 900 kg
Un balot de gunoi cîntărește circa 900 kg

Ieri, primarul comunei Groși, însoțit de consilierii locali și un grup de cetățeni din Satu Nou de Jos, în total 30 de persoane, s-au postat în fața depozitului provizoriu de deșeuri menajere gestionat de firma Drusal, ridicat pe pășunea comunității. Oamenii protestează, nu mai vor mirosuri pestilențiale în zonă, nu mai acceptă prelungirea autorizației de funcționare (a fost dată pentru 1 an, însă la 10 octombrie 2020 se vor împlini trei ani de cînd suportă mirosurile de gunoi adus din toată zona de sud a județului Maramureș).
I-a întîmpinat Mihai Apan, directorul firmei Drusal, care le-a spus că firma sa face eforturi financiare mari pentru a elibera platforma de gunoi.

Femeile lucrează 8 ore pe zi cu gunoiul nostru sub nas
Femeile lucrează 8 ore pe zi cu gunoiul nostru sub nas

Astfel, în 21 iulie 2020, a cumpărat un utilaj de balotat și înfoliat gunoi, cu suma de 650.000 euro. Utilajul suedez Flexus Balasystem se află în probe, se mai fac reglaje, instructaje, iar în curînd va înfolia 100 de baloți de gunoi pe zi (100 de tone). În termem de doi ani, terenul va fi eliberat și predat Primăriei Groși. Gunoiul balotat și înfoliat de probă este trimis la fabrica de ciment din Aleșd, unde este folosit în loc de combustibil. Drusal plătește comunei Groși suma de 230.000 lei pe an, pentru teren, chirie mărită de la 120.000 lei.

Baloții de gunoi sînt pregătiți pentru Aleșd
Baloții de gunoi sînt pregătiți pentru Aleșd

La întîlnirea ținută sub umbrele, în fața porților, a participat și Dumitru Dumuța de la Consiliul Județean Maramureș, care le-a cerut cetățenilor să aibă răbdare pînă cînd va fi pus în funcțiune depozitul ecologic din Sîrbi-Fărcașa (probabil, în anul 2021), unde au apărut alunecări de teren neprevăzute de proiectantul inițial. De colectarea gunoiului nu răspunde doar Consiliul Județean, ci toate cele 76 de unități administrativ teritoriale din Maramureș, organizate în Asociația de dezvoltare intercomunitară (ADI).
De la Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, a fost prezentă Emilia Talpoș, care le-a spus cetățenilor că Legea nr. 211/2011 ne obligă pe toți să selectăm deșeurile menajere (acum, cei mai mulți le aruncă de-a valma la container). Procentul de reciclare ar trebui să fie 50%, dar a ajuns abia la 13%.

Brațul robotic înfoliază gunoiul într-o folie specială
Brațul robotic înfoliază gunoiul într-o folie specială

Directorul Apan de la Drusal i-a invitat pe cetățenii prezenți, inclusiv pe primarul Florin Boltea, să intre în incintă și să vadă la lucru utilajul nou de înfoliere (650.000 euro) și stația de sortare a deșeurilor (investiție de 1,5 milioane euro), unde 16 femei culeg, de pe banda cu gunoi, dozele de polietilenă. (Ele au făcut grevă timp de două zile, blocînd stația de sortare. Condițiile de lucru sînt grele, miroase urît, au măști de protecție obișnuite…)
În septembrie, groșenii însoțiți de consilierii locali și de primar vor veni din nou la „Drusal”, ca să vadă cum evoluează lucrurile. Nu este clar ce se va întîmpla, avînd în vedere că locuitorii din satul Lăpușel, comuna Recea, refuză să accepte depozitul provizoriu de gunoi – fie și balotat și înfoliat de opt ori! Probabil, baloții de gunoi vor fi depozitați pe o platformă betonată din Baia Mare, pînă la darea în funcțiune a sistemului de management al deșeurilor menajere din județul Maramureș, investiție de 100 milioane euro, aflată în lucru.
Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.