­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Institu╚Ťiile statului ╚Öi cet─â╚Ťeanul

0
141

Un efect major al crizei actuale ├«l reprezint─â re├«ntoarcerea ├«n mai mare m─âsur─â a cet─â╚Ťeanului c─âtre stat, c─âtre institu╚Ťiile ╚Öi organismele care ar trebui s─â-i reprezinte ╚Öi s─â-i garanteze drepturi esen╚Ťiale: accesul la serviciile de s─ân─âtate, la educa╚Ťie, la cultur─â, la liber─â exprimare.
Pus ├«n postura de a se confrunta cu realitatea tr─âit─â intens ├«n fa╚Ťa unui virus ├«mpotriva c─âruia nu exist─â, ├«nc─â, antidot, cet─â╚Ťeanul resimte acut nevoia unor solu╚Ťii care s─â remodeleze rela╚Ťia, evident deteriorat─â, dintre stat ╚Öi cet─â╚Ťean. A╚Öa ├«nc├ót, paradigma rela╚Ťiei dintre cet─â╚Ťean ╚Öi stat necesit─â o schimbare, din perspectiva ideii c─â statul trebuie s─â fie la dispozi╚Ťia cet─â╚Ťenilor, ╚Öi nu cet─â╚Ťenii subordona╚Ťi autorit─â╚Ťilor statului.
Asta ├«nseamn─â, ├«ns─â, at├ót responsabilit─â╚Ťi pentru cet─â╚Ťean, dar ╚Öi pentru cei care ├«ndeplinesc func╚Ťii de autoritate public─â ╚Öi care sunt ├«n slujba cet─â╚Ťeanului. Conformarea la reguli, claritatea m─âsurilor propuse trebuie puse ├«ntr-o rela╚Ťie corect─â. La fel ╚Öi adecvarea comunic─ârii dintre cele dou─â p─âr╚Ťi.
Spun asta ├«ntruc├ót asist─âm la un deficit de democra╚Ťie! Nu prea ne conform─âm la reguli, iar claritatea m─âsurilor propuse devin, cu sau f─âr─â inten╚Ťie, secundare. Numai c─â aceast─â abordare rigid─â a modului de comunicare ├«ntre institu╚Ťii ╚Öi cet─â╚Ťean era, de fapt, ├«nc─â dinainte de situa╚Ťia de urgen╚Ť─â sau de alert─â, cu care ne-am confruntat ╚Öi ne confrunt─âm ╚Öi acum.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.