🕮 Lecții de învățat 🕮 Consumul de droguri – un fenomen social

0
115

Supranumit și “moartea albă”, consumul de droguri este considerat un fenomen social, care a luat amploare în ultimii ani și care este din ce în ce mai greu de stopat. Am discutat de multe ori cu doctorul Victor Kirițescu, de la Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Maramureș, acest subiect. Vizibil și în creștere într-o societate modernă, caracterizată de instabilitate. Și cum în ziua de azi nici măcar familia nu mai este un punct de siguranță, asta se răsfrânge și asupra vârstei consumatorilor, din ce în ce mai scăzută.
Cauzele care îi împing pe tineri spre consumul de droguri sunt multe: curiozitatea, tentația, dorința de senzații tari, plictiseala, dezorientarea, singurătatea, lipsa prietenilor, problemele personale, destrămarea familiei, anturajul etc. Pe de altă parte, adolescenții sunt lipsiți de o informare corespunzătoare în ceea ce privește pericolul consumului de droguri.
La întrebarea cât de importantă este pentru voi problema consumului de droguri?, participanții la un sondaj au spus că este importantă. Surprinzătoare sunt însă răspunsurile la întrebarea: Cu cine credeți că pot consuma tinerii droguri? Răspunsuri: cu alte persoane; singur; în familie; cu colegii sau prietenii apropiați…
Doctorul Kirițescu spune că, de obicei, pentru majoritatea consumatorilor, decizia de a lua prima dată droguri este voluntară, dar în timp, schimbările din creier provocate de abuzul de substanțe afectează capacitatea de a lua decizii sănătoase. Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.