🕮 Lecții de învățat 🕮 Medicul, pacientul și boala

0
156

Relația medic – pacient a fost un subiect de interes încă din antichitate, când Hipocrate se preocupa de faimosul jurământ pe care tinerii medici trebuie să îl depună la finalul facultății. Și să-l respecte de-a lungul vieții de medic.
Așa încât, dictonul că medicamentul cel mai des folosit în medicină este medicul însuși reprezintă, sau ar trebui să reprezinte, firul călăuzitor în viața medicală. Nu doar rețeta, flaconul sau cutia cu medicamente contează, ci maniera în care acestea sunt prescrise pacientului. Altfel spus, ansamblul atmosferei în care medicamentul este dat și este luat.
Relația medic – pacient, spun psihologii, este esențială în ameliorarea sau vindecarea bolii. Poate favoriza vindecarea, sau poate duce la tensiuni, neplăceri și tratamente lipsite de rezultatul benefic așteptat. Tot psihologii vorbesc despre importanța înțelegerii reacțiilor emoționale, și de o parte și de alta. Acestea pot oferi date importante despre pacient, pe care specialistul să le poată folosi mai departe în evaluarea cazului și în stabilirea unei intervenții eficiente.
Dar pentru că nu întotdeauna relația medic- pacient este cea mai bună, se impune o schim­bare a atitudinii societății față de medici, atitudine care în ultimul timp a fost una de devalorizare, de neîncredere, pe de o parte, și de o altfel de relație între medic și pacient, astfel încât conceptul ,,relația medic-pacient” să reprezinte nucleul în jurul căruia se desfășoară actul medical, să fie abordat într-o altă lumină, în care să se acorde importanța cuvenită ambelor părți.
Medicul și pacientul trebuie să facă echipă, să fie de aceeași parte a baricadei. Să comunice deschis și sincer, să se respecte reciproc. Fiindcă medicina este și știință, dar și conștiință.
Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.