O echipă medicală multidisciplinară de cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie a efectuat cu succes, în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, două proceduri EVAR la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, sâmbătă, 14 noiembrie 2020.
Primul pacient a fost un bărbat de 70 de ani, complexitatea cazului fiind dată de faptul că pacientul prezenta și patologie coronariană, anevrism de aortă ascendentă și tortuozitate marcată în zona anevrismului aortic infrarenal și arterelor iliace, toate elementele ridicând gradul de dificultate a procedurii. După două ore, cu anestezie generală (dr. Alina Păușan), prin abord femural bilateral chirurgical (dr. Alina Hînsa), sub control radiologic, s-a reușit poziționarea optimă a endograftului (dr. Dan Filip și Conf. Dr. Gianmarco De Donato), fără complicații.
Al doilea pacient a fost un bărbat de 58 de ani care prezenta patologie coronariană trivasculară, revascularizată prin stentarea a două vase cu trei săptămâni anterior procedurii. Pe lângă anevrismul aortic, pacientul prezenta anevrisme masive de artere iliace bilateral cu risc iminent de ruptură și multe alte complicații. După aproximativ 4 ore, în anestezie generală și suport vasoactiv – pacientul fiind extrem de instabil hemodinamic (dr. Alina Păușan), prin abord femural bilateral chirurgical (dr. Alin Hînsa) și control fluoroscopic pentru embolizare și EVAR (dr. Dan Filip și Conf. Dr. Gianmarco De Donato), procedura a fost efectuată cu succes, fără complicații. Post procedural, starea pacienților este foarte bună, fără simptome, stabili hemodinamic, fără complicații.
Aceste proceduri au putut fi realizate datorită includerii Spitalului Județean de Urgență Baia Mare în Programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.