Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

0
138

Duminică, 24 ianuarie 2021, Duminica a XXXI-a după Rusalii, zi în care se aniversează Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească într-un singur stat, eveniment de la care au trecut 162 de ani, Preasfinșitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfânta Liturghie și parastas după făuritorii Unirii Principatelor

Soborul slujitor a fost format din Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, inspector școlar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuț Pleș, Arhid. Teodosie Bud, consilier eprahial economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Prof. Drd. Daniel Farcaș, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Diac. Valeriu Vana și Diac. Vasile Petre Bud.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

La momentul liturgic al ecteniei pentru morți, a fost oficiat un Parastas pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropopitul Primat Nifon și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor.

În încheierea Sfintei Liturghii, Corul Catedralei a cântat „Hora Unirii”.

Cuvântul de învățătură

         Un amplu și plin de foloase duhovnicești cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la Evanghelia duminicii, care se referă la Vindecarea orbului din Ierihon.

„Așa s-a petrecut acest miracol mare, în care Hristos primește din partea unui nevăzător un apelativ mărturisitor, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Orbul a întrebat „Cine trece?” “Iisus din Nazaret”, i s-a răspuns. N-a strigat „Iisuse din Nazaret”. A strigat „Iisuse, Fiul lui David”. Aceasta a fost o mărturisire de la un nevăzător. Cum o putem explica? El a auzit despre Hristos cu siguranță că face minuni mari, că este Proorocul din Nazaret, așa cum Îl numea mulțimea. Și că face minuni pe care nu le-a mai făcut nimeni și vindecă boli pe care nu le pot vindeca medicii. Dar, în sinea lui, trebuie să înțelegem că el a crezut, a avut o vedere interioară și anume că Iisus din Nazaret este Fiul lui David, adică Mesia, Mântuitorul lumii, Cel așteptat de poporul ales, Cel profețit de profeți. De aceea I se adresează Lui „Iisuse, Fiul lui David, fie-ți milă de mine!” Îl numește Mântuitor sau Salvator și-I recunoaște puterea de Taumaturg, făcător de minuni, cu puterea de a vindeca orice boală incurabilă, pe care nu o mai poate vindeca nimeni. Deci, pe de o parte, se roagă, pe de altă parte crede și mărturisește că Iisus din Nazaret este Fiul lui David, Mesia. Așa au profețit proorocii că Mesia se va Naște din neamul și din seminția lui David în Betleemul Galileii. Iată, un om fără vedere mărturisește un lucru mare, care ne învață pe noi ce și cum să credem. Ce și cum săvedem. Ce și cum să privim, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.” Acesta este orbul din Ierihon vindecat de Iisus Hristos Mântuitorul lumii.
„Să nu treacă Hristos pe lângă noi ultima dată, cum a trecut prin Ierihon ultima dată, fără să zicem și noi: „Doamne, să văd!”, a îndemnat pe credincioșii Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.