Eroarea ministrului agriculturii

0
20

Adrian Oros a vorbit din nou în public despre necesitatea ca fermierii mici să se asocieze, pentru a avea o productivitate mai mare.
Are în vedere că 795.000 de fermieri lucrează între 1 și 50 ha, cărora li se adaugă milioane de gospodării cu mai puțin de 1 ha de teren agricol. Ministrul spune că acestea nu sînt ferme comerciale, ci gospodării de subzistență, ce aduc venituri în completarea pensiei sau a salariului. Îi îndeamnă pe micii fermieri (lucrează 40% din suprafața agricolă a țării) să se asocieze în cooperative agricole. „Fermele de familie și fermierii mici nu pot exista pe piață fără această asociere economică numită cooperativă”, zice ritos, fără să-și dovedească afirmația.
Ministrul le explică țăranilor că prin asociere le va crește puterea de negociere, își vor cumpăra inputuri (semințe, pesticide, îngrășăminte, folie) la prețuri mai mici, își vor vinde producția în comun, își vor procesa produsele agricole împreună… Însă nu le arată dezavantajele asocierii (sînt mai mari decît avantajele). Pentru a-i convinge să se asocieze, fermierii mici vor fi finanțați suplimentar, începînd din 2023, promite Adrian Oros.
Ministrul susține cu obstinație aceste idei controversate, fără ca mai întîi să se consulte cu țăranii, fără să respecte regula de bază a democrației: dialogul cu toate părțile interesate. Pur și simplu, domnul profesor universitar din Cluj vrea să-și impună părerea și la fiecare conferință de presă îi critică pe țărani și îi laudă pe fermierii comerciali. Ar trebui să facă invers!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.