🕮 Lecții de învățat 🕮 România – în topul mamelor adolescente

0
95

Chiar dacă în ultimii 20 de ani au fost create o serie de instituţii noi la nivelul comunităţilor locale, care ar putea fi implicate mult mai direct în prevenirea sarcinilor şi naşterilor la adolescente, România este pe locul al doilea în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame adolescente, arată un studiu UNICEF.
Potrivit autorilor studiului, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul aceloraşi familii de la o generaţie la alta. Conform studiului, în 2019 au fost înregistrate 16.639 sarcini în rândul adolescentelor; în cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepţia regiunilor Nord-Vest şi Nord-Est, unde creşterea a fost de 11%. Iar Maramureșul face parte din Regiunea Nord-Vest. În 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 şi 19 ani a fost de 4.290; persoanele cu cel mai scăzut nivel de educaţie au cele mai multe sarcini (31,7%), de peste trei ori mai mare decât cele care au absolvit învăţământul obligatoriu sau anii de liceu.
Îngrijorător este faptul că prevalenţa mamelor sub 15 ani este în creştere. Mediul de provenienţă îşi pune amprenta asupra riscului de a deveni mame în perioada adolescenţei. Vârsta medie a primei sarcini în cazul fetelor adolescente care au experimentat o sarcină este de 15,4 ani, conform SSR 2016, iar cea a primei naşteri este de 15,8 ani, limita inferioară, adică cea mai tânără mamă, fiind de 13 ani, respectiv 14 ani. Pentru această categorie de vârstă, s-a înregistrat o creştere cu peste 40% în 2019 faţă de 2018 în judeţele Tulcea, Hunedoara, Dâm­boviţa, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Maramureş. Peste 20% dintre mamele minore sunt la al doilea copil.
De ce s-a ajuns aici, citiți mâine!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.