🕮 Lecții de învățat 🕮 Plămânii care respiră

0
69

Există mulți inamici care atentează zilnic asupra sănătății. Printre ei și poluarea aerului. Care, încet, dar sigur, ne afectează viața și sănătatea. Vedem efectele dramatice ale Covidului asupra plămânilor. Și ignorăm faptul că și aerul pe care-l respirăm este tot mai poluat. Mai ales în marile orașe.
A fost o vreme în care Baia Mare era în top. Conform datelor Agenției Europene de Mediu, 23.000 de români mor anual uciși de poluare. La un calcul simplu, aflăm că 63 de oameni mor zilnic din cauza poluării. În asociere cu alte boli, poluarea aerului devine tot mai agresivă, iar plămânii noștri sunt bolnavi, chiar dacă nu ne dor și nu îi vedem înnegrindu-se.
Pentru a atrage atenția asupra fenomenului, Asociația „Declic” vrea să construiască o instalație uriașă, cu plămâni care respiră și se înnegresc în funcție de cât de poluat este aerul. Panoul inovator, la care lucrează o echipă de arhitecți și tehnicieni, va fi amplasat câte o lună în mai multe orașe. Panoul va avea inclus un senzor care măsoară calitatea aerului, iar datele înregistrate de senzor vor fi afișate în timp real pe un ecran instalat pe panou.
Ideea mi-a readus în memorie panourile amplasate, cândva, în zona magazinului „Maramureș” și în parcul „Mara”, devenite amintire. Ele monitorizau calitatea aerului, grav poluat în acea vreme. Dar nici aerul pe care-l respirăm astăzi nu este cel mai bun. După cum ați văzut, România este în top la numărul de morți din cauza poluării. Așa că ideea cu plămânii uriași care respiră, chiar în fața Guvernului, este binevenită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.