Daniel Făt a lansat în vremuri de „pandalie”, Ateliere Holistice

1
168

Deviza: Trezirea! Fii prezent în viața ta!

Băimăreanul Daniel Făt este un artist complex. A terminat studiile în arta actorului la Târgu Mureș, având și un master în teatru muzical-musichall, studiat la Galați și Beijing. Se autointitulează „actor, zdrăngănitor, improvizator, textier”, având o experiență de peste 20 de ani, în teatru, radio și televiziune și artele spectacolului. Are 6 albume proprii, lansate oficial.
Talentul său multiplu îi oferă șansa de a-și desfășura activitatea în mai multe zone de abordare muzicală: folk, folclor, teatru, tradiții, teatru musical, canto classic, stand-up comedy, folk-rock, încântând de fiecare dată publicul cu umorul din muzica lui, cu latura critică la multe din neajunsurile societății noastre, atingând zona pamfletului, dar și cu sensibilitatea și cu spiritul dacic foarte puternic, îmbinat de tradițiile și originea maramureșeană. Artistul băimărean s-a dovedit a fi neobosit și în vremuri de pandemie. Astfel, și-a dezvoltat studiul la ukulele și la pian, dar a și ales postura de pedagog, lansând „Ateliere Holistice”, respectiv antrenamente creative, online în diferite specializări: dicție, actorie, canto, vorbire în public etc.

Perioada de pandemia, traversată în stilul „Dă-i să margă!”

R: Cum ai traversat perioada de pandemie? Cum ți-ai „umplut” aceste zile în care ai fost nevoit să te reinventezi din punct de vedere artistic?
D. F. : O tot traversăm și pare că nu se mai termină pandalia cu pandemia! Așa că traversez în stil „Dă-i să margă!”. În primul rând m-am reconectat cu mine, cu munci agricole pe lângă casă și cu studiul autotidact al chitării și altor instrumente. De exemplu am mai dezvoltat studiul la ukulele și pian. Apoi, datorită predispoziției concentrării spre online, mi-am pus în mișcare componentele pedagogice, deși există în general păreri pro și contra referitoare la orele online. Există într-adevăr avantaje și dezavantaje, dar care gestionate corect și proporțional, pot fi soluționate prin comunicare eficientă. Am mai avut în timp experiențe diverse în ipostaza de profesor colaborator sau trainer, așa că, în lipsa evenimentelor culturale și a spectacolelor, am ales să predau altora, ceea ce sunt, să încurajez și să îi susțin pe cei dornici de autocunoaștere în domeniile artistice în care consider că am acumulat experiență: teatru, muzică, artele spectacolului, arte vizuale, dezvoltare personală.

Antrenamente creative Holistice

R: De curând ai dat startul unor ateliere holistice? Despre ce este vorba?
D.F.: Da, pentru că arta se face cu sufletul, exact așa le-am denumit: Antrenamente creative (vocale) HOLISTICE, on-line, interactive, personalizate pentru fiecare cursant. Se adresează oricui dorește o îmbunătățire a exprimării, o stare de bună-dispoziție, o deschidere spre creativitate, într-o modalitate nonformală. Formatul se adaptează pentru fiecare cursant, în funcție de scopul urmărit, cu atenție, empatie și maleabilitate față de posibilitățile momentane, dar cu elasticizarea limitelor spre mai bine. Inedit cred că e faptul că provoc scoaterea din zona de confort, dar explicând ceea ce se întâmplă și care sunt cauzele unor blocaje sau limite, susținând și ghidând spre lămurire și eliberare emoțională, analizând și deblocând prin artă anumite aspecte psihologice. Aici e componenta holistică: omul e trup, rațiune, suflet, iar aceste trei componente principale ale ființei sunt antrenate și angrenate împreună, pentru a funcționa ca un tot unitar, în sinergie.
R: Cum au fost primite aceste ateliere holistice?
D.F.: Mă bucur să vă împărtășesc faptul că antrenamentele online de dicție, actorie, canto, chitară, vorbire, public speaking, dau roade frumoase, toți elevii fac progrese mai mari sau mai mici, dar observabile și cuantificabile de către oricine, chiar și de către cei care nu știu că ei fac astfel de ore. Toți primesc aprecieri de la cei din jur, de genul: vorbești mai clar, cânți mai bine, ești mai vesel și încrezător în ultima vreme etc. Deci orele au efecte secundare benefice în dezvoltarea personală a fiecăruia și cu satisfacții nebănuite când am inițiat aceste ateliere. Elevii cu care lucrez, între 6-60 ani, m-au ajutat foarte mult și mi-au dat provocări și teme faine, iar pentru asta le sunt recunoscător. Trebuie să menționez că la aceste cursuri am participanți din țară, dar și din străinătate. Abordez, cum spuneam mai sus, metode adaptate la unicitatea și necesitățile fiecăruia, iar prin asta ne lărgim orizonturile și ne inspirăm reciproc, spre a evolua împreună. E foarte fain să constați că factorii psihologici și spirituali contează atât de mult, pentru că prin muzică și psihodramă se deblochează și limpezesc aspecte și răni vechi, sau se înlătură efectele traumelor trecutului.

„Cântările sunt admirabile, sublime am putea spune, dar lipsesc cu desăvârșire”

R: Cu cântările cum stai?
D.F.: Parafrazându-l pe Caragiale, Cântările sunt admirabile, sublime am putea spune, dar lipsesc cu desăvârșire! Sunt pe minus… Cred că oricărui om din domeniu artistic îi este dor de spectacole și cântări… Sunt vizibil pe canalele cunoscute de muzică sau pe paginile de socializare, însă încă nu am făcut niciun concert online. Sper să se deschidă cât mai repede barierele și să putem relua activitățile faine, culturale, căci în lumea asta acum apăsată și întristată, e mare nevoie de manifestări de spirit, de zâmbete la vedere, de speranță și bucurie sufletească.
R: Ai proiecte pentru următoarea perioadă?
D.F.: Da, am câteva idei artistice, la care lucrez in paralel. De exemplu, studiez o listă de coveruri, făcute în maniera proprie, de la cântece vechi, retro, până la trupe actuale. Un alt proiect în pregătire, pentru când vor trece pandaliile, este un turneu fain cu folkiștii brașoveni, în localități din județul Brașov, dar și alte județe din țară. În rest mă încântă lucrul fain cu elevii mei și visez la un doctorat în zona terapiei prin artă, psihodramă, meloterapie sau ceva asemănător, iar mai apoi să reiau rolul de profesor într-o universitate de artă.

Un gând optimist pentru cititorii Graiul Maramureșului

R: Ce le-ai transmite cititorilor Graiul Maramureșului pentru a-și păstra optimismul în vremuri de pandemie?
D.F.: „TREZIREA! Fii prezent în viața ta!” e deviza atelierelor holistice pe care le coordonez. Așa le urez și cititorilor voștri: Să fie faini, înțelepți și prezenți în propriile vieți! Să acorde atenție lucrurilor cu adevărat importante pentru ei și cei dragi și să își aducă bucurii în viețile lor și a celorlalți, indiferent de contextul în care se află! E o zicală, care e folosită incomplet, despre capul plecat, însă varianta completă este: „Capul plecat, sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede!” Doamne-ajută cui sărută și sporește cui iubește!

1 COMENTARIU

  1. Felicitări! Mai rar așa om(credeți-mă că știu ce zic,îl cunosc pe Daniel). Mult succes in continuare! Doamne ajută să îi iasă cum își dorește,ba chiar și mai bine, pentru că merită!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.