A sunat retragerea!

0
98

Goarna Americii, și a Alianței Atlantice, a sunat retragerea din Afganistan! Unde România a participat cu peste 600 de militari. Decizia retragerii i-a aparținut președintelui american, Joe Biden, care a provocat multe salve de comentarii despre un subiect care nu avea foarte multe secrete. Retragerea este considerată de experți ca un război pierdut pentru americani. Dar și pentru coaliția militară. Citind, în ultimii ani, comentariile despre acest subiect, era afișată ideea că după retragerea trupelor de menținere a păcii, talibanii vor lua puterea la Kabul. Retragerea era în planul american. De ce Biden a ales exact data de 21 septembrie, când americanii comemorează 20 de ani de la comiterea celor mai teribile atentate din istoria Statelor Unite, data când se va finaliza retragerea? Pentru a prezenta o victorie, ceea ce este de fapt un eșec.
Alianța Atlantică a pierdut peste 3000 de oameni în Afganistan, iar costurile au fost de 2000 de miliarde de dolari. Consecințele retragerii încep să fie prognozate. Ele fiind mai degrabă negative. Presa franceză avertizează Uniunea Europeană că trebuie să se pregătească pentru primirea de noi valuri de refugiați, dar și pentru prevenirea unor noi acțiuni teroriste pe pământ european. Nu putem uita ideologia talibanilor, care doresc un califat universal pe pământ și vor strânge în jurul lor toate curentele jihadiste. Două țări vecine cu Afganistanul au semnat acorduri de securitate cu Rusia. Diverși experți au analizat de ce în această țară de piatră au eșuat și alte puteri. Au fost britanicii și rușii, iar acum americanii.
Sforăriile politice și alte avantaje la care s-au pretat vizitatorii nepoftiți au fost pe primul plan, uitând să construiască spitale, școli, drumuri bune. Așa că în comunitățile tribale nu s-a cristalizat nici un sentiment de simpatie. Pentru aceste comunități, talibanii sunt eliberatori. Acești talibani care au distrus monumente antice, de valoare universală. Strategii occidentali nu au înțeles cum funcționează această lume. Războiul din Afganistan a fost cel mai lung dus vreodată de americani, scrie presa prin condeiul prietenului Matei Vișniec, trăitor în Franța și care mi-a devenit un reazim pentru documentarea multor subiecte. Americanii și aliații se retrag fără vreo victorie din Afganistan. Au avut menirea de a asigura un climat de o oarecare stabilitate în zonă. De a opri valurile de emigranți, mai ales, spre Europa. După această retragere va începe o nouă confruntare între Occident și islamul radical.
O altă veste interesantă îmi dă Matei, citând un expert englez în problemele Rusiei: „Cleptocrații pragmatici din Rusia vor impune până la urmă statul de drept, întrucât sunt interesați în cel mai înalt grad în conservarea averilor acumulate și în transmiterea acestora către urmași. Ei nu doresc vreo cruciadă împotriva Vestului. Ei vor să poată deturna bani pe scară industrială, dar și să poată trăi în superbele lor apartamente din Franța și America.” Cei care, mai ieri, au întruchipat imaginea cea mai brutală a hoției în Rusia, vor avea nevoie de un stat de drept, în viziune rusească, pentru a ocoli capriciile unui țar megaloman. Sunt idei construite pe fondul acestei retrageri din Afganistan. Din tot acest spectacol lipsesc cu desăvârșire rușii de rând. Experții care ne desenează viitorul în această parte de lume spun că statul de drept nu se va construi prin voința celor de jos. S-ar pricepe că au și rușii un vector dintre ei care privește spre Occident. Poate cei care au averi și vor să le protejeze în stil democratic rusesc.
Putin suferă de un fel de paranoia, și se distanțează de treburile cotidiene. Noii pragmatici ruși au ceva de spus, după retragerea armatelor din Afganistan. Americanii au declarat că vor sprijini puterea afgană, diplomatic și umanitar. După cum se știe, am avut și noi, românii, militari în acea zonă. Că așa a fost înțelegerea cu cei mari, când am intrat în NATO. Sâmbăta trecută, s-a repatriat primul contingent, alcătuit din 70 de militari români, care au fost în misiune în Afganistan. Am fost a cincea țară din cadrul NATO prezentă în teatrul de operații. Militarii români au executat operațiuni extrem de periculoase, împreună cu militarii americani. Și-au pierdut viața 27 de militari români și alți câteva zeci au fost răniți. A sunat retragerea!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.