„Lex et honor” îşi onorează numele

0
20

Ieri, la Biblioteca judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare, în prezenţa a 30 de membri ai Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere „Pintea Viteazu” Maramureş, a fost lansat al doilea număr al revistei „Lex et honor”, publicaţie sponsorizată de firmele Aramis Group şi Toyota şi tipărită de Eurotip Baia Mare. Activitatea a început cu intonarea imnului ţării şi cu apelul.
Teodor Ardelean, directorul bibliotecii, a spus că revista Lex et honor (Lege şi onoare) este purtătoarea identităţii militarilor în rezervă, iar rolul rezerviştilor este important pentru societate. Cele 40 de pagini, ilustrate cu fotografii, demonstrează că militarii în rezervă şi retragere din Ministerul Afacerilor Interne sînt persoane „elevate, purtătoare de onoare şi respect”.
Din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, la eveniment a participat adjunctul Mihai Gherman. Şeful poliţiştilor din judeţ este Ionel Todoran, care în articolul din revistă a remarcat că profesia de poliţist se transmite ca o „ştafetă”. M.A.I. a oferit asociaţiei bunuri spre folosinţă gratuită.
Ioan Ceterchi, preşedintele Asociaţiei judeţene „Pintea Viteazu”, a citit mesajul generalului (rtr) Ioan Hurdubaie, preşedintele pe ţară al ANCMRR din MAI. Gavril Babiciu, membru al colectivului de redacţie, a pledat pentru unitarea celor 250 de membri ai asociaţiei, munca în echipă dînd cele mai bune roade (din păcate, unii dintre membri s-au retras, nu mai activează). La editarea publicaţiei au contribuit Iosif Coroiu, Gheor­ghe Neag, Ioan Marchiş şi Carmena Băinţan.
Cele 40 de articole se referă la rolul poliţistului „între dreptate şi adevăr”, dar şi la cazurile tragice (o iniţiativă din Maramureş a făcut ca soţia unui poliţist mort în misiune să poată fi angajată în poliţie, fără concurs). Ioan Bota scrie despre cultul eroilor. Marcu Nicolae ne îndeamnă să le dăm copiilor nume româneşti. Iosif Coroiu pledează pentru socializare. Aron Dumitru, pentru fraternitarea jandarmi-poliţişti. Ioan Isac descrie colaborarea poliţist-procuror în cazurile complicate (infractorul F.M. a fost judecat şi condamnat). Ioan Marchiş descrie drumul de la miliţieni la poliţişti. Grigore Pampa este de părere că pensionarii, inclusiv cei din MAI, sînt ignoraţi de guvern, politicieni, preşedinţie. Un mesaj aparte a transmis cpt. (rtr) Zaharia Bledea (renumit ca ceramist), vorbind despre unchiul său, poetul-erou Ion Şiugariu, despre care scrie o carte (cu forţe proprii, va renova „pe dinafară” casa memorială Şiugariu din Băiţa).
Revista cuprinde şi pagini de relaxare, umoristice, selectate de Maria Berciu. Poate fi procurată de la redacţia Lex et honor, Baia Mare, bd. Republicii nr. 62, sau poate fi citită la sala de lectură a bibliotecii.
A consemnat, Nicolae GOJA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.