Sub umbrela Proiectului MERITO, în intervalul 8-12 august, în Maramureș, se va desfășura, în premieră în țara noastră, o școală de vară remedială pentru liceeni. Beneficiari direcți ai activităților vor fi 32 de elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare.
Reporter: În ce perioadă va avea loc Școala de vară MERITO Maramureș?
prof. Tatiana CAUNI: Anul acesta sper să reușesc să pun în aplicare ce mi-am propus, după experiența de anul trecut, de la Sfântu Gheorghe, unde a fost prima Școala MERITO remedială, pentru copiii de primar și gimnaziu, din Deltă. Așa a luat naștere ideea Școlii de vară (remedială) MERITO Maramureș, pentru liceeni, fiind prima, cred, în acest sens din țară. Aceasta va avea loc în 8-12 august, cu o serie de Ateliere MERITO pentru elevi, dar și pentru profesori, cu o Conferință MERITO în ultima zi, pentru diseminare și feedbackul zilelor petrecute împreună. Această Școala de vară se va desfășura sub umbrela Proiectului MERITO, RBL, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Maramureș, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Casa Corpului Didactic Maramureș, Asociația Comunicați prin Noi și, nu în ultimul rând, prin implicarea mediului de afaceri, prin Ciprian Borșan, președintele Maramureș Business Club.
R.: Câți elevi și de la ce licee vor participa?
prof. T.C.: Pentru că eu sunt profesor titular în Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare, în prima Tabără de vară (remedială) MERITO vom implica adolescenți de 15-17 ani din acest liceu, de la filierele teoretică și tehnologică. Aceștia vor fi beneficiarii direcți ai taberei considerând că nu doar preșcolarii și școlarii au nevoie de atenție din partea noastră după acest an de pandemie, ci și adolescenții. Aceștia vor fi în număr de 32, câte opt elevi pentru cele patru ateliere, dar vom avea și voluntari, tot adolescenți din acest liceu, mai mari, clasa a XII-a sau foști absolvenți. Aceste ateliere MERITO vor fi susținute de profesori MERITO din țară: Coziana Zaharia (București), Antoneta Împușcatu (Tulcea), Lucian Oprea (Constanța), Cristina Dudan (Făgăraș), Vasilica Găzdac (Bistrița) și subsemnata.
R.: Ce activități sunt planificate?
prof. T.C.: În primul rând, obiectivele urmărite de noi vor fi recuperarea unor noțiuni din curriculă (știință și comunicare); identificarea unor nevoi personale (colaborare, relaționare), dar și dezvoltarea laturii socio-afective la adolescenți (depășirea anxietății, teama de eșec). Atelierele pentru elevi și profesori vor fi în Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, cu măsurile impuse de situația actuală. Ne dorim ca acest demers să continue și din toamnă, însă vom putea lua o decizie în acest sens abia după ce vom face activitățile cu adolescenții. Trebuie să vină și din partea lor dorința de a realiza ceva împreună, durabil.