Maramureșul mai are un sfânt

1
281

Chiar dacă nu e originar de-aici, așa cum ar fi sfântul Iosif Mărturisitorul, am mai avea un sfânt de menționat, adoptat de minerii maramureșeni! „Sfântul Ioan Nepomuk ( (n. 1345 – d. 20 martie 1393, Praga) a fost un preot și martir creștin, de origine germană, născut sub numele „Johannes Welflin” în Pomuk, în Boemia de vest.
Ioan Nepomuk a fost vicar în Praga din 1389. A fost amestecat în intrigi bisericești contra regelui, ceea ce a dus la schingiuirea lui și apoi la aruncarea lui în râul Vltava (Moldau), unde se va îneca. Mormântul său, o capodoperă care conține 16,5 tone de argint, se găsește în Catedrala din Praga. Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât deoarece a respectat secretul sacramental al spovezii și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soția regelui. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730), conform paginii sale de wikipedia. Ioan Nepomuk este patronul protector al Boemiei, al preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor, al podurilor și al celor care păstrează o taină. La noi în Maramureș, interesant, el ține oarecum locul Sfintei Varvara/Barbara în protecția minerilor, dar atenție, aparent doar a mineritului în sare! Barbara este considerată patroana minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor. Este sărbătorită de bisericile Ortodoxă și de cea Catolică pe 4 decembrie.
Pe Sfântul Ioan Nepomuk l-am găsit în Maramureș atât la Ocna Șugatag, cât și la Coștiui. Ignorat, din păcate. La Ocna Șugatag e aproape prizonier, închis bine într-o cușcă, sub lacăt în timp ce la Coștiui încă trenează bănuieli că statuia originală ar fi fost furată și înlocuită cu un fals. Originala fusese scoasă din mina de sare, unde proteja activitatea de altfel foarte periculoasă. Cea mai importantă statuie a lui se află în Praga, în România poate fi văzut la Arad, Oradea, Suceava, Timișoara, Sibiu, Beiuș. O statuie ce atesta originea coloniștilor germani din Boemia, a fost distrusă prin construirea șoselei prin Băița – Bihor în timpul deschiderii lucrărilor la minele de uraniu prin anii 1960. O statuie a Sfântului Ioan Nepomuk se găsește și în curtea bisericii romano-catolice din Reșița, altă statuie se află la Hunedoara, așezată în partea dreaptă a podului de acces în castelul Huniazilor. Îl salutăm însă și pe Ioan Nepomuk al maramureșenilor, din cele două locații, ba minerii știu că au existat și galerii în mine maramureșene ce au purtat numele Nepomuk. Aparent, tot pe filon-filieră germană a sosit și la noi, inițial ca patron al plutașilor țipțeri!

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.