Patru unități de învățământ din municipiul Baia Mare s-au alăturat unui proiect cât se poate de original, implementat de American International School of Transylvania, cu sprijinul Universal Alloy Corporation Europe – SCHOOL BIKE.
Scopul acestuia este acela de a încuraja elevii să aleagă bicicleta în drumul spre și de la școală. School Bike este unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Baia Mare, coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România, local – prin Fundația Comunitară Oradea și finanțat de Lidl România.
• școlile partenere vor fi dotate cu rasteluri pentru biciclete
Reporter: În ce context a apărut ideea proiectului School Bike Baia Mare? Care sunt obiectivele acestuia?
Raluca CONȚIU, manager proiect: Indiferent că suntem sau nu părinți, care înainte de a ajunge la serviciu trebuie să ducă la școală copiii, ne-am lovit cu toții de problema traficului de dimineață. Situaţia este cu atât mai mare în zonele centrale, unde există școli; din cauza sutelor de părinți care trebuie să-și aducă dimineața copiii la școală, traficul se blochează, ducând la frustrare și nervi. În zonele cu școli (zone centrale, dar nu numai), circulația se blochează în fiecare dimineață; cozile la semafor și în intersecții se întind pe zeci de metri. Străzile din zonele respective au, în general, câte o singură bandă pe sens, circulația este ușor strangulată, iar ieșirea din parcare se transformă într-o adevărată aventură. Zilnic este nevoie de prezența unor echipaje de poliție în zone-cheie, care să fluidizeze traficul. În urma proiectului, ne dorim să încurajăm mersul copiilor la școală cu bicicleta, astfel încât, în zonele vizate, traficul matinal să fie descongestionat, iar copiii să facă mișcare. Prin educarea școlarilor cu privire la un stil de viață sănătos și la importanța adoptării unor comportamente ecologice, ne dorim să-i responsabilizăm asupra variantelor alternative de ajuns la școală (pe jos, cu bicicleta, cu trotineta – în grupuri însoțite de adulți, pentru sporirea vizibilității și a siguranței). Dorim ca publicul larg să conștientizeze existența unei probleme de trafic și posibilitatea unor metode alternative de circulație în oraș. Școlile partenere vor fi dotate cu rasteluri pentru biciclete, astfel încât elevii care aleg mijloacele alternative de mers la școală să aibă unde să și le lase, în siguranță, pe durata orelor de curs.
• între 4 și 15 octombrie, întâlniri de lucru cu elevii
R.: În ce perioadă se va derula proiectul și care va fi maniera de implementare?
R.C.: Primii pași pentru implementarea proiectului au fost deja făcuți. În intervalul 4-15 octombrie urmează să avem, cu elevii din fiecare școală parteneră, câteva întâlniri de lucru. În cadrul acestora, elevii vor învăța regulile de circulație care trebuie respectate în cursul deplasării spre și dinspre școală, vor învăța despre cum anume trebuie să-și asigure și să-și întrețină corect bicicletele și trotinetele și vor sta de vorbă cu elevi și profesori care folosesc în mod curent mijloacele alternative de transport. Până la sfârșitul lunii octombrie vom organiza o serie de sesiuni demonstrative pentru fiecare școală în parte, în cadrul cărora elevii vor merge la/ de la școală cu bicicleta sau trotineta, însoțiți de voluntarii noștri.
R.: Ce unități de învățământ s-au afiliat proiectului?
R.C.: Partenerii educaționali alături de care vom implementa proiectul School Bike Baia Mare sunt: Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” și Școala Gimnazială „Dr. Victor Babeș”.